Foto: Shutterstock

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs uz diviem mēnešiem apturējis grozījumu Notariāta likumā izsludināšanu. Minētajos grozījumos ietverts partnerības regulējums.

"Delfi" jau vēstīja, ka Saeima 9. novembrī galīgajā lasījumā pieņēma likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā ieviesīs jaunu tiesību institūtu – partnerību.

Tajā pašā dienā opozīcijas partija "Apvienotais saraksts" izplatīja paziņojumu medijiem, informējot, ka atbilstoši Satversmes 72. pantam 34 Saeimas deputāti vērsušies pie Valsts prezidenta, pieprasot apturēt Saeimā pieņemto grozījumu Notariāta likumā publicēšanu uz diviem mēnešiem un nodot to tautas nobalsošanai.

9. novembrī Rinkēvičs savā "Facebook" kontā publicēja paziņojumu, ka Saeima ir spērusi svarīgu un atbalstāmu soli, sakārtojot partnerattiecību regulējumu Latvijā. Vienlaikus viņš norāda, ka atbilstoši Satversmes 72. pantam prezidents saņēmis 34 deputātu prasību apturēt grozījumu Notariāta likumā publicēšanu uz diviem mēnešiem, uzsākot parakstu vākšanu tautas nobalsošanas iniciēšanai.

"Tas tiks darīts Satversmē un likumos paredzētā kārtībā. Šajā laikā aicinu uz cieņpilnu diskusiju, ievērojot demokrātiskas sabiedrības standartus," raksta Rinkēvičs.

Pirmdien, 13. novembrī, iznācis "Latvijas Vēstneša" papildu laidiens ar Valsts prezidenta paziņojumu par likuma "Grozījumi Notariāta likumā" publicēšanas apturēšanu.

Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iepriekš portālu "Delfi" informēja, ka no brīža, kad Valsts prezidents būs informējis par likuma virzības apturēšanu, CVK divu mēnešu laikā nodrošinās parakstu vākšanu, kas ietver gan organizatoriskos procesus, gan pašu parakstu vākšanu, kas notiks 30 dienas.

Attiecībā uz parakstu vākšanu par referenduma ierosināšanu par grozījumiem Notariāta likumā procesu nodrošina pašvaldību vēlēšanu komisijas, bet finansē valsts.

Lai apmaksātu izdevumus, kas pašvaldībām šajā jomā būs radušies, CVK lūgs Ministru kabinetam finansējumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. "Tas, cik liela summa būs nepieciešama, vistiešākajā mērā atkarīgs no tā, cik vēlēšanu iecirkņus katra konkrētā pašvaldība nolems atvērt," informēja CVK.

Vienlaikus Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Andrejs Judins (JV) sociālās tīklošanās vietnē "x" raksta, ka parakstu vākšanai nepieciešams vairāk nekā viens miljons eiro. Šo summu deputāts pamato ar CVK datiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!