Foto: Publicitātes attēli
Apjomīgo Skanstes revitalizāciju sākotnēji bija plānots pabeigt līdz šī gada decembrim, tam atvēlot 10 miljonus eiro, taču projekts astoņu gadu laikā saskāries ar vairākiem šķēršļiem. Rezultātā Rīgas pašvaldībai plašāk jāatver savs maks – projekts sadārdzinājies un izmaksās 21 miljonu eiro, savukārt jāpabeidz līdz nākošā gada oktobrim.

Kas ir Skanstes revitalizācija?

Skanstē ir kādreizējās palieņu pļavas ap Sarkandaugavas attekām, un šī mazattīstītā teritorija atrodas vēsturiskā centra tuvumā, tāpēc ir izdevīgā novietojumā. Tai ir būvniecībai nepiemērota grunts, kā arī liels neapbūvēto un degradēto teritoriju īpatsvars. Teritorijā jāveic inženiertehniskā sagatavošana, kā arī grunts uzbēršanu un kompleksus meliorācijas pasākumus.

Projekta ietvaros plānots izbūvēt četras ielas – Lapeņu, Jāņa Dikmaņa, Jāņa Krūmiņa un Jāņa Daliņa, kā arī veikt inženierkomunikāciju izbūvi, lietusūdens uzkrāšanas sistēmas izbūvi, teritorijas labiekārtošanu.

Projekta sākums Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta mājaslapā minēts 2015. gada oktobris, taču būvniecība sākusies 2021. gadā. Projektu bija plānots pabeigt 2023. gada decembrī, taču tik ātri to finišēt neizdosies un ir nosprausts jauns termiņš – 2024. gada oktobris.

Kādi šķēršļi

Līgums par projekta pirmās kārtas būvniecību tika noslēgts 2020. gadā ar personu apvienību "RR-Eko". Reāli būvniecība notiek no 2021. gada oktobra, taču ar vairākiem šķēršļiem – konstatēta izbūvēto konstrukciju sēšanās, kā arī pa šo laiku sadārdzinājušies materiāli. Savu ietekmi atstāj arī ieviestās sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju. Darbu laikā arī konstatēts, ka inženiertīklus nevar izbūvēt, ja netiek veikta grunts konsolidācija.

Tādējādi būvdarbi teritorijā ir notikuši ierobežotā apjomā.

Lai nodrošinātu objekta nodošanu ekspluatācijā, tika pieņemts lēmums sadalīt projektu divās būvniecības kārtās un pirmajā daļā izbūvēt Jāņa Dikmaņa ielu un Lapeņu ielu posmā no Dikmaņa līdz Sporta ielai pilnā apjomā, lietusūdens uzkrāšanas un novadīšanas sistēmu ar labiekārtotu teritoriju pilnā apjomā, veikt Lapeņu ielas posmā no Dikmaņa līdz Krūmiņa ielai un Krūmiņa ielas konservāciju.

Taču būvnieks nav departamentā iesniedzis līguma izpildes garantiju, tāpēc departaments līgumu lauza. Šī gada sākumā tika sludināts jauns iepirkums, ko pārtrauca pēc sūdzības saņemšanas. Pēc tam tika izsludināts jauns konkurss un noteikts jauns termiņš – 2024. gada oktobris.

Izmaksas

2018. gadā projekta izmaksas tika lēstas 10 miljonu eiro apmērā, bet nu tās mērāmas 21 miljona eiro apmērā. No tiem Eiropas finansējums ir 4,1 miljons eiro, valsts budžeta – 610 tūkstoši eiro, Rīgas pilsētas finansējums – 16,6 miljoni eiro.

Līdz 15. novembrim pašvaldības samaksājusi jau 10 miljonus eiro, bet līdz gada beigām plāno segt vēl 2,1 miljonu eiro. 2024. gadā vietvara par projektu maksās 9,2 miljonus eiro, trešdien lēma Rīgas domes deputāti.

Preses konferencē Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV) norādīja, ka pašvaldība vēl plāno iegūt pilnu zaudējumu aprēķinu, taču ir apņemšanās zaudējumus piedzīt tiesas ceļā.

Deputātiem izšķiršanās

Kā pauda pašvaldības eksperti, ir divi scenāriji – balsot par finansējuma piešķiršanu un attiecīgi projekta pabeigšanu līdz 2024. gada beigām. Savukārt otrs scenārijs ir zaudēt 6,3 miljonus eiro, kā arī teritorijas saglabāšanu pašreizējā stāvoklī.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!