Foto: Jānis Vecbrālis

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmdien, 4. decembrī, atbalstīja Kultūras ministrija (KM) priekšlikumu 2024. gada budžetā paredzēt papildus līdzekļus 2,1 miljona eiro apmērā, lai par 6% celtu valsts algoto kultūras darbinieku atalgojumu.

Komisija atbalstīja KM priekšlikumu novirzīt 2,091 miljonu eiro uz ministrijas apakšprogrammu "Mākslas un literatūra", lai nodrošinātu konkurētspējīgu valsts teātru, orķestru, koru, cirka, operas un baleta darbinieku atalgojumu, palielinot mēneša atalgojumu vidēji līdz 6%.

Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Jolanta Plūme komisijas sēdes dalībniekus informēja, ka līdzekļi valsts teātru, orķestru, koru, cirka, operas un baleta darbinieku atalgojumam no valsts budžeta ir paredzēti 1969,5 slodzēm.

Vienlaikus komisija noraidīja opozīcijas politiskā spēka "Apvienotais saraksts" (AS) priekšlikumu novirzīt 4,7 miljonus eiro profesionālo mūziķu atalgojuma palielināšanai.

AS norādīja, ka 2022. gada sākumā tika panākta vienošanās ar profesionālo mūziķu biedrību, ka atalgojums pieaugs katru gadu par 25% līdz sasniegs vidējo valsts atalgojumu. Politiskā spēkā pārstāvis Čelsavs Batņa paskaidroja, ka minētais algu pieaugums attiektos uz aptuveni 3000 profesionālajiem mūziķiem.

Budžeta komisijas vadītājs Jānis Reirs (JV) norādīja, ka nākamgad lielākais algu pieaugums 10% apmērā gaidāms iekšlietu, veselības un izglītības jomās, tāpēc, viņa ieskatā, opozīcijas rosinātais algu pieaugums mūziķiem 25% apmērā nevar būt lielāks, nekā minētās prioritārās jomās.

Gala lēmumu par kultūras darbinieku algām būs jāpieņem Saeimai.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!