Foto: LETA

Saeimā ceturtdien, 7. decembrī, izvērsās plašākas debates par Nacionālās apvienības (NA) rosinātajām izmaiņām māmiņu sociālajā nodrošinājumā, politiķiem pārdomās daloties ar savu izpratni par to, kāpēc dzimst bērni un par demogrāfisko situāciju kopumā.

Parlaments skatīja ar 2024. gada budžetu saistītos grozījumus likumā par valsts sociālo apdrošināšanu. Kā kolēģiem skaidroja deputāts Jānis Grasbergs (NA), NA rosina nodrošināt jaunajiem vecākiem sociālās iemaksas minimālās algas apmērā.

"Ja cilvēks, piemēram, pēc augstskolas beigšanas, paplašina ģimeni, tad jānodrošina sociālās iemaksas minimālās algas apjomā, jo pensijā šī persona dosies pēc, ātrākais, 20 gadiem," skaidroja deputāts.

Deputāts Jānis Dombrava (NA) papildināja, ka NA priekšlikums vistiešākajā veidā atticas uz tām māmiņām, kuras nolemj radīt, piemēram, trīs vai četrus pēcnācējus ar īsiem laika sprīžu starplaikiem, bet viņām pensiju kapitālā attiecīgi neieskaitās nekāda būtiska naudas summa. 

"Tas ir tiešām nelāgi, jo tajā brīdī, kad sieviete sasniedz pensionēšanās vecumu, viņai tiek mākslīgi samazināta pensija neatkarīgi no tā, kādi ir bijuši ienākumi dzīves laikā," pauda deputāts.

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) kāpa tribīnē, lai pateiktos, ka vīrieši aizstāv bērna piedzimšanas pabalstu, vienlaikus viņa piebilda, ka būtu priecājusies, ja deputāti tik pat dedzīgi aizstāvētu arī Stambulas konvenciju, jo deputāti "ļoti labi pārzina to, ko sievietes vēlas".

Premjerministre norādīja, ka viņai pašai ir trīs bērni un "diez vai viņi dzima tāpēc, ka bija liels pabalsts".

"Bērni dzimst tad, ja sieviete zina, ka viņai būs darbs, ka viņai būs kur bērnus dārziņā palaist, ka būs skola, būs drošība valstī. Un mums ir ļoti daudz bērnu, par kuriem vecāki nespēj parūpēties. Tāpēc mums ir piešķirts tiešām fundamentāli liels atbalsts," sacīja Siliņa informējot, ka šim nolūkam tiek plānots liels atbalsts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!