Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 7. decembrī, lēma nākamgad celt akcīzes nodokli virknei veselībai kaitīgiem produktiem, tostarp cigaretēm, alkoholam un enerģijas dzērieniem.

Šīs izmaiņas ietvertas 2024. gada budžetu pavadošajā Akcīzes nodokļa likumā. Šī nodokļa celšanu atbalstīja 65 deputāti, bet "pret" balsoja 19.

Baltijas likmes izlīdzinās

Akcīzes nodokļa celšana veselībai kaitīgiem produktiem pamatota ar nepieciešamību nodrošināt papildus nodokļu ieņēmumus, kā arī izmaiņas bija nepieciešamas, lai kompensētu iztrūkumu budžetā, ko radīs pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes 12% apmērā piemērošana augļiem un dārzeņiem plānotā 21% vietā.

Kā Saeimas sēdē atzina finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), par izmaiņām akcīzē tika diskutēts divos piegājienos – pirmajā lasījumā, kad likmes tika izlīdzinātas ar tām, kādas ir pārējās Baltijas valstīs, bet uz otro lasījumu tiek virzīts cits piedāvājums kā risinājums, lai nodrošinātu PVN 12% apmērā piemērošanu augļiem un dārzeņiem.

Kā mainīsies cena?

"Mēs esam sasnieguši augstākos iespējamos akcīzes griestus un jebkāda tālāka celšana radītu pietiekami lielas problēmas, piemēram, parādītos kreisās preces, ēnu ekonomika. Mēs savas robežas mēs esam izsmēluši," secināja ministrs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!