Foto: Shutterstock

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien, 5. decembrī, vienojās nākamgad straujāk celt akcīzes nodokli bezalkoholiskajiem dzērieniem ar cukura saturu virs astoņiem gramiem uz 100 mililitriem, tādējādi tās pietuvinot likmei, kas noteikta alum.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka, nosakot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi augļiem un dārzeņiem 12% apmērā plānotā 21% vietā, Ministru kabinets budžetā iztrūkstošos 16 miljonus eiro cer kompensēt, straujāko ceļot akcīzes nodokļa likmi veselībai kaitīgiem produktiem – alkoholam, cigaretēm un saldinātiem dzērieniem.

Valdība iepriekš piedāvāja nākamgad celt akcīzes nodokli bezalkoholiskiem dzērieniem ar cukura daudzumu līdz astoņiem gramiem uz 100 mililitriem un saldinātiem dzērieniem, proti, ar cukura daudzumu virs astoņiem gramiem uz 100 mililitriem.

Tomēr Budžeta komisija vienojās saglabāt akcīzes likmi mazāk saldinātiem dzērieniem – dzērieniem ar cukura saturu līdz astoņiem gramiem uz 100 mililitriem tā joprojām būs 7,4 eiro.

Turpretī saldinātiem un enerģijas dzērieniem likme tiks celta straujāk, nekā iepriekš tika plānots. Ja patlaban akcīzes nodokļa likme dzērieniem ar cukura saturu virs astoņiem gramiem uz 100 mililitriem ir 14 eiro, tad nākamgad tā sasniegs 21 eiro.

Pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, šādas izmaiņas budžetā ļaus iekasēt papildus 1,6 miljonus eiro.

Ceļot akcīzes nodokļa likmi saldinātiem bezalkoholiskiem un enerģijas dzērieniem, tā sasniegs gandrīz tādu pašu likmi, kāda noteikta alum, proti, no 2024. gada alum par 100 litriem noteikta akcīzes nodokļa likme 11,9 eiro par katru absolūtā spirta tilpumprocentu, bet ne mazāk kā 22 eiro par 100 litriem alus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!