Foto: Shutterstock

Teju 16 miljonus eiro lielo iztrūkumu 2024. gada budžetā, ko radīs pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes 12% apmērā noteikšana augļiem un dārzeņiem, plānots kompensēt ar lielāku akcīzes nodokli atsevišķiem veselībai kaitīgiem produktiem.

Šāda vienošanās otrdien panākta valdībā, bet gala vārds par izmaiņām būs jāsaka Saeimai, galīgajā lasījumā skatot 2024. gada budžetu.

Līdz šā gada beigām augļiem, ogām un dārzeņiem noteikta PVN likme 5%, tomēr ar 2024. gada janvāri to bija plānots celt līdz standarta likmei, proti, 21%. Šāda likme tika ieplānota arī nākamā gada budžeta projektā, tomēr vēlāk koalīcijas partneri vienojās šī nodokļa likmi minētajiem produktiem necelt tik strauji, bet gan pakāpeniski, proti, nākamgad to nosakot 12% apmērā.

Pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, PVN likme augļiem, ogām un dārzeņiem 12%, nevis 21% apmērā 2024. gada budžetā valstij izmaksās 16 miljonus eiro.

Lai kompensētu šo iztrūkumu 2024. gada budžetā, finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) rosināja atsevišķiem produktiem straujāk celt akcīzes nodokli.

Valdība vienojās par 10,8% celt akcīzes nodokļa likmi bezalkoholiskajiem dzērieniem ar cukura saturu līdz astoņiem gramiem uz 100 mililitriem, tādējādi produkta gala cenu ietekmējot par vienu eiro centu. Vienlaikus valdība neizslēdza iespēju, ka šai produktu grupai tomēr varētu necelt akcīzi tik strauji, tā vietā pārskatot iespējas celt šī nodokļa likmi saldinātiem dzērieniem.

Valdība atbalstīja celt akcīzes nodokļa likmi par 19,3% alkoholiskajiem dzērieniem ar cukura saturu virs astoņiem gramiem uz 100 mililitriem un enerģijas dzērieniem, kas minētos produktus sadārdzinātu trim eiro centiem. Akcīzes pārskatīšana dzērieniem ļaus budžetā papildus iekasēt 1,68 miljonus eiro.

Valdība arī lēma straujāk celt akcīzes nodokli cigaretēm, proti, par 15% jeb par desmit procentpunktiem vairāk nekā tika plānots iepriekš. Tādējādi cena par vienu cigarešu paciņu sadārdzināsies par 49 centiem. Ar šīm izmaiņām budžets papildus iegūs piecus miljonus eiro.

Ministru kabinets atbalstīja straujāk paaugstināt akcīzi stiprajam alkoholam, proti, par 8% jeb trim procentpunktiem vairāk nekā tika plānots iepriekš. Tādējādi viens litrs stiprā alkohola sadārdzināsies par 67 centiem, bet budžets iegūs papildus 1,5 miljonus eiro.

Valdība lēma arī pārskatīt akcīzes nodokļa likmi karsējamai tabakai, to ceļot par 15% jeb desmit procentpunktiem vairāk nekā tika plānots iepriekš. Tas sadārdzinās vienas paziņas cenu par 22 centiem, bet ļaus budžetā iekasēt papildus 1,3 miljonus eiro.

Smēķējamai tabakai akcīzes nodoklis tiks celts par 15% jeb pieciem procentpunktiem nekā tika plānots iepriekš. Nodokļa celšana tabakas paciņas cenu sadārdzinās par 67 centiem, ļaujot budžetā papildus iekasēt teju 800 000 eiro.

Par 15% jeb pieciem procentpunktiem straujāk tiks celta arī akcīze nikotīna spilventiņiem, šī kta 31 centu, bet budžetā ļaujot iekasēt papildus 120 000 eiro.

Savukārt ar akcīzes nodokļa likmes celšanu dabasgāzei, ko izmanto par degvielu, plānots budžetā iekasēt papildus 170 000 eiro.

Precizējot azartspēļu automātu skaita prognozi, budžets varētu iegūt papildus 2,16 miljonus eiro.

Kopumā valdībā atbalstītie grozījumi akcīzes nodokļa piemērošanā ļaus 2024. gada budžetu papildināt par aptuveni 13 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!