Foto: Ingus Evertovskis
Vairāki Latvijas jaunie vēsturnieki pirmdien nosūtījuši Limbažu pašvaldībai un Limbažu muzejam atklātu vēstuli ar aicinājumu reaģēt uz Limbažu muzeja vēsturnieka Jura Pavloviča izteikumiem, kas izskanēja pērn 20. decembrī publiskā pasākumā. Pavlovičs savā uzrunā vairākus ievērojumus latviešu vēsturniekus nosauca neglaimojošos vārdos un izteica pieņēmumu, ka jaunās vēsturnieces pa karjeras kāpnēm kāpj "caur gultu".

Starp vēstules parakstītājiem ir Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes lektore Ginta Ieva Bikše, Latvijas Kara muzeja vēsturnieks Jānis Tomaševskis, Latvijas Nacionālā arhīva vadošā pētniece Aiga Bērziņa-Kite, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta zinātniskais asistents Andrejs Gusačenko un vēl vairāki citi vēsturnieki.

Sarunas Limbažos


Publiskais pasākums, kurā Pavlovičs pauda savus komentārus, notika pērnā gada 20. decembrī Limbažu muzejā. Tā sauktajā "Jautājumu un atbilžu vakarā", kura tēma bija Limbažu un Limbažu novada vēstures pētīšana, Pavlovičs uzstājās ar runu, kurā veltīja daudz neglaimojošu vārdu Latvijas vēsturniekiem, kā arī kaismīgi sāka apkarot vairāku grāmatu autoru, vēsturnieku un Latvijas Universitātes profesoru Ēriku Jēkabsonu.

Vairāk nekā stundu garā uzrunā Pavlovičs mazāk stāstīja par Limbažu vēsturi, bet vairāk pievērsās vēsturniekiem, vispirms paužot savus uzskatus par vēstures zinātņu doktoru Tomu Ķikutu, bet nedaudz vēlāk jau nosaucot latviešu arheologus par "celtnieku brigādēm", kuras "sašķipelē senas lietas, piereģistrē un sakrauj kastēs". Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošais Pavloviča uzstāšanās audioieraksts, pēc tam viņš sūrojās, ka bijušais Vēstures institūta direktors Indulis Ronis, kurš 2016. gadā traģiski gāja bojā, esot bijis "sajucis prātā".

Daļa samazgu Pavloviča uzrunā tika arī pērn mirušajam vēsturniekam un novadpētniekam Uldim Lasmanim, kuru Limbažu muzeja darbinieks sauca par čekistu, kurš it kā esot nopircis tiesības saukties par vēsturnieku. Savukārt vēsturnieku un arheologu Gunti Zemīti Pavlovičs nosauca

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!