Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
Galvaspilsētā par neiztīrītām pieturvietām šonedēļ līgumsodi komersantam nav tikuši piemēroti, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.

Galvaspilsētas pašvaldībā uzsver, ka par nekvalitatīvi paveiktiem darbiem dome komersantam nemaksā.

"Tas nozīmē, ka tur, kur darbi nav veikti atbilstoši, komersants tos veic atkārtoti bez maksas. Papildu līgumsodi nav piemēroti. Par neiztīrītām pieturvietām šonedēļ līgumsodi komersantam nav tikuši piemēroti," apiecina Rīgas pašvaldības Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore Edīte Matuseviča.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka šoziem ietves, kuras tīra pašvaldība, neatrodas vienā pilsētas zonā, bet gan dažādās vietās visā pilsētā.

Lai uzzinātu, vai šogad jāturpina īpašumam piegulošās ietves uzturēšanas darbi pašiem, vai to dara pašvaldība, iedzīvotāji aicināt ielūkoties mājaslapā, kur kartē iespējams uzzināt, kuru ietvju ziemas uzturēšanu nodrošina pašvaldība.

Vaicāta, kā Rīgas dome pārliecinās par to, ka kartē atzīmētais posms patiešām ir notīrīts, Matuseviča atbild: "Katru reizi, kad pabeigta konkrēta posma tīrīšana, darbinieks, kas to veicis, sistēmā pievieno fotogrāfiju ar paveiktajiem darbiem un tiek reģistrēts darba paveikšanas laiks."

Tāpat Rīgas pašvaldības Teritorijas labiekārtošanas pārvaldei (TLP) speciālisti regulāri pārbauda veikto darbu kvalitāti dabā, kā arī reaģē uz iedzīvotāju sūdzībām par nekvalitatīvi veiktiem darbiem.

Kartes dati tiek pilnveidoti, un šobrīd notiek darbs pie to posmu precizēšanas, kur ietvju tīrīšanu veic nevis ar traktoru, bet ar rokām, lai iedzīvotāji gūtu precīzāku priekšstatu par darbu izpildes statusu.

Domē uzsver, ka "jāņem vērā, ka pašvaldības mērķis ir nodrošināt iedzīvotājiem iespējami drošu pārvietošanos, nevis pēc iespējas nevainojamāk notīrīt ietves".

"Pašvaldība ietves tīra 1,5 metru platumā, un uz ietvēm ir pieļaujama neliela sniega kārta. Tādi paši nosacījumi pašvaldības saistošajos noteikumos paredzēti arī tiem īpašumu saimniekiem, kuriem šoziem jāturpina kopt ietves pie saviem īpašumiem," turpina Matuseviča.

Jau rakstīts, ka otrdien Rīgu skāra pamatīgs putenis, kas ietekmēja gan autovadītāju, gan gājēju ikdienu un aizkavēja sabiedriskā transporta kustību. Cilvēki šķendējās gan par laikapstākļiem, gan skarbus vārdus veltīja pašvaldībai, kas, daudzu ieskatā, nenodrošinot, lai ietves tiktu kārtīgi attīrītas no sniega segas.

Rīgas pašvaldība otrdien aicināja iedzīvotājus būt iecietīgiem un ņemt vērā, ka pie šādiem laika apstākļiem sniegs uz ielām atkārtoti parādās ļoti īsā laika periodā, tostarp arī neilgi pēc brauktuvju un ietvju tīrīšanas.

Šajā ziemas sezonā ielu braucamo daļu tīrīšanu nodrošina pilnsabiedrība "Daugavas labā krasta uzturētājs" un "Daugavas kreisā krasta uzturētājs". Ziemas uzturēšanas darbus veic 65 tehnikas vienības no kurām 34 ir kompleksās ielu tīrāmās un kaisāmās mašīnas.

Uzturētāji Rīgas ielas tīra prioritārā secībā: maģistrālās ielas, ielas, kurās kursē sabiedriskais transports, tilti un pārvadi un veloinfrastruktūra. Pēc tam tiek tīrītas mazākas nozīmes jeb apkaimju ielas.

Rīga šajā ziemas sezonā turpina pāreju uz pašvaldības nodrošinātu ielām piegulošo ietvju mehanizētu tīrīšanu.

Šoziem pašvaldība turpina kopt ietves Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsargjoslā, un sāk tīrīt un kaisīt pašvaldības ietves pie maģistrālajām un noslogotākajām pilsētas ielām, iepriekš vēstīja Rīgas dome.

Šoziem ietves, kuras tīra pašvaldība, neatrodas vienā pilsētas zonā, bet gan dažādās vietās visā pilsētā.

Lai uzzinātu, vai šogad jāturpina īpašumam piegulošās ietves uzturēšanas darbi pašiem, vai to dara pašvaldība, iedzīvotāji aicināt ielūkoties mājaslapā, kur kartē iespējams uzzināt, kuru ietvju ziemas uzturēšanu nodrošina pašvaldība.

Pašvaldībā atgādina: iedzīvotājiem jāatceras, ka pašvaldība veic ietvju attīrīšanu 1,5 metru platumā, nevis visā ietves platumā. Tāpat iedzīvotājiem jārēķinās, ka ietves tiek tīrītas pakāpeniski nevis visas vienlaicīgi. Ietvju kaisīšanai tiek izmantots smilts un sāls maisījums, kurā sāls daudzums nepārsniedz 20% no kopējā apjoma.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!