Foto: Ingus Evertovskis
Limbažu novada pašvaldība beidzot sniegusi skaidrojumu par vēsturnieka Jura Pavloviča divdomīgajiem izteikumiem, kas izskanēja pērn 2023. gada 20. decembrī “Jautājumu un atbilžu vakarā” Limbažu muzejā. Šajā pasākumā Pavlovičs, kurš ir muzeja vēsturnieks, vairākus ievērojamus latviešu vēsturniekus apsaukāja un piedēvēja viņiem divdomīgas izdarības.

Limbažu novada pašvaldība norāda, ka "Jautājumu un atbilžu vakarā" Pavloviča teiktais ir viņa personīgais, subjektīvais viedoklis, tas nav nedz Limbažu muzeja, nedz pašvaldības oficiālais viedoklis. "Pavlovičs, piedaloties "Jautājumu un atbilžu vakarā", un paužot savu viedokli konkrētajā pasākumā, to nav veicis, pildot darba pienākumus Limbažu muzejā," teikts pašvaldības paziņojumā.

Jāpiebilst, ka minētais pasākums notika muzeja telpās, tas bija izziņots muzeja interneta mājaslapā, savukārt Pavlovičs ir muzeja darbinieks.

"Pats Pavlovičs atzina, ka Limbažu muzejā pērn 20. decembrī notika "privāta saruna", un par saviem vārdiem viņš var atbildēt. Tas, ka "Jautājumu un atbilžu vakars" notika Limbažu muzeja telpās, ir radījis maldīgu priekšstatu par to, ka attiecīgajā pasākumā Pavlovičs ir paudis viedokli kā Limbažu muzeja darbinieks darba pienākumu izpildē. Limbažu novada pašvaldība atvainojas par izveidojušos situāciju," norāda pašvaldība.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka janvāra sākumā vairāki Latvijas jaunie vēsturnieki nosūtīja Limbažu pašvaldībai un Limbažu muzejam atklātu vēstuli ar aicinājumu reaģēt uz Limbažu muzeja vēsturnieka Jura Pavloviča izteikumiem, kas izskanēja pērn 20. decembrī publiskā pasākumā. Pavlovičs savā uzrunā vairākus ievērojumus latviešu vēsturniekus nosauca neglaimojošos vārdos un izteica pieņēmumu, ka jaunās vēsturnieces pa karjeras kāpnēm kāpj "caur gultu".

Vairāk nekā stundu garā uzrunā Pavlovičs mazāk stāstīja par Limbažu vēsturi, bet vairāk pievērsās vēsturniekiem, vispirms paužot savus uzskatus par vēstures zinātņu doktoru Tomu Ķikutu, bet nedaudz vēlāk jau nosaucot latviešu arheologus par "celtnieku brigādēm", kuras "sašķipelē senas lietas, piereģistrē un sakrauj kastēs". Uzrunas laikā Pavlovičs nelāgus vārdus veltīja arī vēsturniekiem Aivaram Strangam, Inesim Feldmanim un Kārlim Kangerim, pēdējo nosaucot par "lielo blēdi" un "muldoņu". Visbeidzot vēsturniekus Kasparu Zelli un Inetu Lipšu limbažnieks nodēvēja par "grantu ēdēju kooperāciju", kuri esot izēduši no sistēmas citus vēsturniekus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!