Foto: F64

No kopumā 16 sarakstiem, kas iesniegti pēc četriem mēnešiem gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, šomēnes sīvākā cīņa būtu starp diviem politiskajiem spēkiem – "Jauno Vienotību" (JV) un Nacionālo apvienību (NA). Par to svētdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”, atsaucoties uz SKDS aptaujas rezultātiem.

Aptauja veikta uzreiz pēc kandidātu sarakstu pieņemšanas no 10. līdz 14. februārim, aptaujājot 1505 balsstiesīgos pilsoņus visā Latvijā.

Saskaņā ar SKDS aptaujas rezultātiem, ja vēlēšanas notiktu februārī, līderi būtu JV ar 10,2%, bet uzreiz aiz tās ar 10% atbalstu seko NA.

Tad seko "Saskaņa" ar 6,3%, "Latvijas attīstībai" – 5,8% un "Progresīvie"– 5,4%, bet aiz tiem ir "Stabilitātei" – ar 4,7% respondentu atbalstu, tad seko "Apvienotais saraksts" un "Latvija pirmajā vietā" – katrai 4,3%.

"Šeit ir divi ļoti spēcīgi konkurenti [JV un NA], un vismaz šobrīd izskatās, ka starp šiem notiek galvenā cīņa," LTV aptaujas datus vērtēja politologs Jānis Ikstens.

Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) februāra sākumā būtu 2,9% atbalsts. "Suverēnajai varai" – 2,7%. Jaunajai konservatīvajai partijai 1,9% , apvienībai "Jaunlatvieši " un "Centra partija" – katrai 1,4%, "Tauta. Zeme. Valsts." – 0,4%, bet kustību "Par" un partiju "Tautas varas spēks" atbalsta 0,3% vēlētāju, vēsta LTV.

"Uzmanība vairāk tiek pievērsta kandidātiem, nevis partijām. Vēl ir laiks priekšā, un jārēķinās, cilvēki lēmumu pieņem pēdējā brīdī," LTV norādīja SKDS pārstāve Ieva Strode.

Ņemot vērā partiju popularitāti starp balsstiesīgajiem, kuri aptaujas brīdī bija izlēmuši par ko balsot, un ņemot vērā pilsoņu gatavību piedalīties vēlēšanās, redzams, ka 5% barjeru februārī pārvarētu astoņas partijas.

Zem 5% barjeras februārī palikusi ZZS, ziņo LTV.

Aptaujā 17,2% bilda, ka nepiedalīsies vēlēšanās, bet 20,2% bija grūti atbildēt uz šo jautājumu.

EP vēlēšanas notiks šā gada 8. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!