Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saeima ceturtdien, 22. februārī, ar klusuma brīdi pieminēja mūžībā aizgājušo Krievijas opozicionāru Alekseju Navaļniju.

Sākoties Saeimas kārtējai sēdei, tribīnē kāpa opozīcijas deputāts Andris Kulbergs (AS), kurš aicināja kolēģus ar klusuma brīdi pieminēt Navaļniju.

"Navaļnijs daudziem bija cerība cīņā pret Putina asiņaino režīmu. Diemžēl dzelzs priekškars pārvēršas par betona mūri," secināja deputāts.

Kā ziņots, Krievijas varasiestādes pagājušās nedēļas piektdienā pavēstīja, ka cietumā Jamalas ņencu autonomajā apvidū nomiris Krievijas opozīcijas līderis Navaļnijs.

Viņš tika aizturēts 2021. gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023. gada augustā – 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 1960. gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!