Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI
Piektdien, 23. februārī, Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks iepazīstināja ar Valsts policijas (VP) 2023. gada pārskatu. Viņš neslēpa, ka aizvadītais gads likumsargiem bija sarežģīts, taču Latvijas policisti savu darbu dara godprātīgi, centīgi Latviju darot drošāku.

VP priekšnieks Armands Ruks norādīja, ka aizvadītais gads policijai bijis sarežģīts. "Ukraina, robeža, reformas, policistu izglītošana, darbinieku motivācija un citi jautājumi," dažādu problēmu loku ieskicēja VP priekšnieks, kurš gan uzreiz uzsvēra, ka lepojas ar Latvijas policistiem, jo viņi savus pienākumus veic godprātīgi, centīgi darot Latviju drošāku.

Viņš norādīja, ka sabiedrību pērn visvairāk satrauca jauniešu konflikts Imantā, slepkavība Jēkabpilī, dažādi masu pasākumi, Putina režīma slavināšana, kā arī vardarbība ģimenē.

Gads ciparos


Pērn VP tika reģistrēti par gandrīz 1000 vairāk noziedzīgu nodarījumu, nekā 2022. gadā, taču Ruks to skaidroja ar to, ka pērn arī tika kriminalizēta automašīnas vadīšana stiprā reibumā, proti, virs 1,5 promilēm. Tieši šī likuma grozījumi, Ruka ieskatā, ir atbildīgi par noziedzīgo nodarījumu skaita pieaugumu.

Tiesa, pērn krietni sarucis sevišķi smagu noziegumu skaits, ja 2022. gadā tādi bija 1599, tad pērn tikai 1408. Vislielākais pieaugums vērojams tieši mazāk smago noziegumu kategorijā, kurā ietilpst braukšana reibumā. VP priekšnieks gan piebilda, ka pēdējā laikā pieaug arī sīkās zādzības, piemēram, tirdzniecības centros un citos veikalos.

"Zādzības būtiski pieaug tieši tās, kas mazā apmērā. VP fiksējusi, ka pieaug laupīšanas, kuras pastrādā nepilngadīgi. Mēs runājam faktiski par "Origo bērniem"," sacīja Ruks.

Lai arī laupīšanas pieaug, zādzību skaits gan pērn krietni sarucis, proti, valstī reģistrēta 4021 zādzība, kas ir par 782 mazāk, nekā 2022. gadā. Šādu statistisko tendenci Ruks skaidroja ar to, ka sabiedrība arvien nopietnāk pieiet savai drošībai. VP priekšnieks arī slavēja "Facebook" grupas, kurās konkrētas pilsētas vai rajona iedzīvotāji var viens otru pabrīdināt par potenciālajiem ļaundariem.

Tāpat sarukušas gan zādzības no mājokļiem, gan automašīnu zādzības. Policijas apkopotā informācija liecina, ka visrūpīgāk savus spēkratus jāuzrauga "BMW" 3. un 5. sērijas īpašniekiem. Tāpat garnadži iecienījuši "VW Golf", "Audi A6", "Toyota RAV4" un "BMW X5" modeļus.

Latvijā narkotikas cieņā

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!