Foto: AP/Scanpix/LETA

Atsaucoties uz ASV vēstniecību Maskavā sniegto informāciju, nākamo 48 stundu laikā Maskavā iespējami terora akti, tāpēc Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) izplatījusi paziņojumu, aicinot Latvijas valstspiederīgos, kuri atrodas Krievijā, būt piesardzīgiem un izvairīties no masu pulcēšanās vietām.

Ministrija arī atkārtoti aicina, ņemot vērā saspringto starptautiskās drošības situāciju, kā arī neprognozējamo iekšpolitisko attīstību Krievijā, Latvijas valstspiederīgos neceļot uz Krieviju, un tos, kuri atrodas valstī, iespējami drīzāk no tās izceļot.

Ministrija savā paziņojumā uzsver, ka iespējas nodrošināt konsulāro palīdzību Latvijas valstspiederīgajiem Krievijā ir ierobežotas.

Kā ziņots, ASV vēstniecība Maskavā izplatījusi brīdinājumu par teroraktu draudiem agresorvalsts galvaspilsētā tuvāko 48 stundu laikā, teikts diplomātiskās pārstāvniecības tīmekļa vietnē. Vēstniecība seko ziņojumiem, ka ekstrēmistiem ir "nenovēršami plāni" uzbrukt lielām pulcēšanās vietām Maskavā, tostarp koncertiem, teikts paziņojumā.

Iestāde iesaka ASV pilsoņiem izvairīties no masu pulcēšanās vietām nākamo 48 stundu laikā. Tāpat vēstniecība mudina amerikāņus sekot mediju paziņojumiem un apzināties apkārtējo vidi, kurā viņi atrodas. Vēstniecības paziņojumā nav precizēts, par kādiem ekstrēmistiem ir runa.

Savukārt Latvijas ĀM paziņojumā tīmekļvietnē atgādina, ka, saistībā ar Krievijas agresiju pret Ukrainu un citām valstīm Valsts drošības dienests (VDD) brīdina Latvijas valstspiederīgos par izlūkošanas riskiem, šķērsojot Krievijas vai Baltkrievijas robežu, un aicina ikvienu, kam jāšķērso minēto valstu robeža, būt uzmanīgam un vērsties VDD (diennakts tālrunis: +371 67208964, e-pasts: info@vdd.gov.lv), ja robežšķērsošanas laikā notiek neierastas pastiprinātas pārbaudes un izjautāšana, kā arī, ja izjautāšanu veic persona civilajā apģērbā, nevis robežsardzes formā, uzdodot jautājumus, kas neattiecas uz robežsardzes kompetenci, bet gan privātas dabas, vai arī, ja tiek iedots tālruņa numurs, uz kuru jāzvana, nākamreiz ierodoties konkrētajā valstī.

Sakarā ar starptautisko sankciju ieviešanu attiecībā pret Krieviju, norēķini ar banku kartēm, īpaši izmantojot SWIFT starpniecību, var būt ierobežoti.

Ņemot vērā saspringto drošības situāciju reģionā, kā arī 2022. gada 24. februārī Krievijas uzsākto militāro agresiju pret Ukrainu un Baltkrievijas iesaisti šajā konfliktā, ĀM īpaši aicina atturēties no došanās uz Baltkrievijas dienvidu un rietumu reģioniem, kā arī Krievijas – Ukrainas un Krievijas – Baltkrievijas pierobežu rajonu apmeklēšanas.

Reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā, Eiropas Savienība un Kanāda ir slēgušas savu gaisa telpu Krievijā reģistrētu pārvadātāju un Krievijas pilsoņu gaisa kuģiem.

Tāpat Latvijas ĀM īpaši vērš uzmanību uz bīstamo situāciju Čečenijā, Ingušijā, Dagestānā, Ziemeļosetijā, Karačaju-Čerkesijā, Kabardu-Balkārijā, Elbrusa rajonios, kā arī Stavropoles apgabala austrumu un dienvidu rajonos, īpaši tajos, kuri robežojas ar Čečeniju un Dagestānu.

Šajos reģionos joprojām saglabājas nestabila drošības situācija, un ir paaugstināti terorisma un cilvēku nolaupīšanas draudi.

Tāpat saspringta drošības situācija ir Rostovas apgabala rajonos, kuri robežojas ar Ukrainu, sevišķi pierobežā ar Luhanskas un Doņeckas apgabaliem Ukrainā, kā arī Krievijas pierobežā ar Harkivas apgabalu Ukrainā.

Ņemot vērā pašreizējo starptautisko situāciju, Krievijā pastāv augsts terorisma draudu risks. Līdz šim visbiežāk terorakti ir notikuši Maskavā un Ziemeļkaukāza reģionā, tomēr tie var tikt sarīkoti arī citās Krievijas pilsētās.

ĀM aicina ceļotājus būt piesardzīgiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!