Foto: Valsts prezidenta kanceleja. Ilmārs Znotiņš

Publiski izskanējusī informācija, ka caur Latvijas ostām uz Krieviju tiek eksportēta mangāna rūda, liecina par sistēmas nepilnībām, uzskata Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Valsts prezidenta preses dienestā portālu "Delfi" informēja, ka mangāna rūdas eksportu uz Krieviju Rinkēvičs otrdien apsprieda ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāju Baibu Šmiti-Roķi

Valsts prezidents atzīmējis, ka šāda informācija liecina par sistēmas nepilnībām.

Viņš uzsvēra, ka atbildīgajām iestādēm ir jāuzlabo sadarbība, lai kritiski izvērtētu, ar kuriem sankciju izņēmumiem riskējam atbalstīt Krievijas militāro industriju.

Tāpat viņš aicina šādus gadījumus apzināt laicīgi un aktīvi izrunāt Eiropas Savienības līmenī.

Iepriekš laikraksts "Postimees" vēstīja, ka pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā sākuma krasi palielinājās ieroču rūpniecībā nepieciešamās mangāna rūdas piegādes Krievijai, un kopš pagājušā gada daļa piegāžu veiktas caur Sillamē ostu, kuras operatorkompānijā puse pieder bijušajam Igaunijas premjerministram Tītam Vehi, kā arī caur Latviju.

Kā liecina "Postimees" rīcībā esošā informācija, no diviem miljoniem mangāna rūdas, kas pērn tika eksportēta uz Krieviju, gandrīz 90% tika pārkrauta Igaunijā un Latvijā. Visvairāk tādu kravu pārkrauts Rīgas un Ventspils ostās, bet kopš pagājušā gada arī Sillamē ostā tiek izkrauta un uzglabāta mangāna rūda pirms vilcieni ar to dodas uz Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!