Foto: LETA

Satversmes tiesa (ST) pēc parlamentā nepārstāvētās partijas "Saskaņa" pieteikuma ir ierosinājusi lietu, lai izvērtētu svešvalodu lietojuma ierobežojumus priekšvēlēšanu aģitācijā.

Kā skaidroja tiesā, lietā tiks vērtēta Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma 5.1. panta atbilstība Satversmes 100. pantam. Apstrīdētā norma nosaka valodas lietojumu priekšvēlēšanu aģitācijā.

Partijas pieteikumā norādīts, ka saskaņā ar apstrīdēto normu priekšvēlēšanu aģitācija Latvijā var tikt veikta tikai valsts valodā, tai skaitā latgaliešu rakstu valodā vai lībiešu valodā ar tulkojumu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu oficiālajās valodās.

"Saskaņa" norāda, ka šī iemesla dēļ tās vēlēšanu kandidāti un politiskās partijas biedri nevarot publiskajā vidē komunicēt ar vēlētājiem mazākumtautību valodā, kas tiem esot labāk saprotama, bet kas nav nevienas ES dalībvalsts oficiālā valoda, ar to acīmredzot domājot krievu valodu.

Šāds liegums negatīvi ietekmējot viedokļu daudzveidību politiskajā diskursā. Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka apstrīdētā norma aizskar Satversmes 100.pantā ietvertās tiesības uz vārda brīvību.

ST ir aicinājusi Saeimu līdz 11. jūnijam iesniegt tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 11. septembris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lems pēc tās sagatavošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!