Latvijā novērots rets gadījums, kad palielai, pūkainai mušai līdzīgā aitu spindele iedēj olas cilvēkam acī un no tām izšķiļas kāpuri, pastāstīja Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Zooloģijas katedras speciālists Voldemārs Spuņģis.
Negadījums noticis pirms dažām dienām Ērgļu apkārtnē. Kādam medniekam pie acs pielaidās Latvijā reti sastopamā aitu spindele. "Pietiek, ja muša tikai pieskaras acij, jo sekundes ātrumā pieskaršanās vietā muša izdēj olas, kas savukārt ļoti ātri pārvēršas par kāpuriem," skaidroja Spuņģis.

Mušas uzbrukumā cietušais šobrīd jūtoties labi. "Pēc notikuma viņš nekavējoties devās pie ārsta, un speciālisti aci iztīrīja, bet oliņas jau pa asaru kanālu bija nokļuvušas deguna dobumā, un vīrietis jutis, ka viņa degunā rāpo kukaiņi," atklāja Spuņģis. Viņš arī piebilda, ka, laikus nedodoties pie ārsta, vīrietis būtu varējis palikt akls.

"Šis ir unikāls gadījums Latvijā, jo pie mums šādas mušas ir ļoti reti sastopamas," piebilda Spuņģis. Viņš arī paskaidroja, ka mušas biežāk sastopamas Austrumos.

Aitu spindeles ("Oestrus ovis") līdzinās palielām, pūkainām mušām. Tās aitu un citu pārnadžu nāsīs iedēj olas, no kurām tūlīt pat izšķiļas kāpuri. Tie ielien nāsīs, kur ar saviem kāšveida žokļiem piestiprinās pie deguna gļotādas, pārplēš audus un barojas ar tiem. Pēc vairākiem mēnešiem pieaudzis kāpurs izkrīt pa nāsīm.

"Ja nu kādam gar seju lidinās pūkaina muša, esiet uzmanīgi! Vislabāk to noķert un aiznest biologiem," aicināja Spuņģis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!