Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki sadarbībā ar Satversmes aizsardzības biroju (SAB) sestdien, 22.novembrī, aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un neizpaužamu ziņu izpaušanu aizturējuši Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra (IC) Uzskaites nodaļas priekšnieci.
Aizdomās par dienesta informācijas izpaušanu aizturēta IeM darbiniece
Neoficiāla informācija liecina, ka aizturētā darbiniece, kura iekšlietu sistēmā strādāja no 1978.gada, bet IC no 1990.gada, nelikumīgi kredītiestādēm izpaudusi ziņas par cilvēku sodāmību. Arī iepriekš likumsargiem jau bijušas aizdomas, ka sieviete, iespējams, veic kādas nelikumīgas darbības ar informāciju, kas viņai saistībā ar dienesta pienākumiem ir pieejama, taču to likumiski nav bijis iespējams pierādīt.

KNAB Sabiedrisko attiecību un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece aģentūru LETA informēja, ka sieviete aizturēta krimināllietas ietvaros, kuru KNAB ierosināja 2003.gada 5.novembrī par Krimināllikuma 318.panta un 329.pantā paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

Pašlaik plašāku informāciju par ierosināto krimināllietu un aizturēto personu birojs nesniedz.

Savukārt IeM valsts sekretāra vietnieks Mārtiņš Bičevskis aģentūrai LETA sacīja, ka ministrija, visticamāk, jau rīt pēc oficiālu ziņojumu saņemšanas no KNAB ierosinās dienesta izmeklēšanu un IC vadība lems par aizturētās atstādināšanu no darba.

Bičevskis arī uzsvēra, ka pēc šī nepatīkamā gadījuma, kurš IC vēsturē ir pirmais, tiks rūpīgi izanalizēta situācija un veikti drošības pasākumi, lai nākotnē nepieļautu līdzīgus pārkāpumus. Taču Bičevskis nevēlējās atklāt apstākļus, kāpēc sieviete aizturēta.

Kā liecina IeM interneta mājas lapa, IC nodrošina ministrijas un tās sistēmas iestāžu informācijas sistēmu darbības atbilstību normatīvo aktu prasībām, vienotās informācijas sistēmas un tehnoloģiju attīstību, kā arī koordinē, kontrolē un konsultē informācijas sistēmu organizācijas par to īpašumā vai valdījumā esošo informācijas sistēmu uzturēšanu un drošības nodrošināšanu.

IC arī uzkrāj, aktualizē un izsniedz ziņas par valstī aizturētām, apcietinātām, apsūdzētām, notiesātām personām; reģistrētiem noziedzīgiem nodarījumiem un administratīviem pārkāpumiem un personām, kas tos izdarījušas, par meklēšanā izsludinātām personām, meklējamiem transportlīdzekļiem, reģistrētiem šaujamieročiem, kā arī nozagtām, izņemtām, atrastām un nozaudētām mantām.

IC uzdevumos ietilpst arī uzkrāt likumpārkāpēju un atsevišķu personu kategoriju fotouzņēmumus, apkopot un sniegt informāciju par noziedzības stāvokli Latvijā, kā arī nodrošināt Iekšlietu ministrijas arhīva dokumentu saglabāšanu un izmantošanu noteiktajā kārtībā.

IC nodrošina IeM optiskā datu pārraides tīkla datu pārraides drošību, IeM centrālā aparāta un Informācijas centra serveru un lokālā datortīkla infrastruktūras darbību, kā arī lietotāju datortehnikas nepārtrauktu funkcionēšanu, programmlīdzekļu un informācijas sistēmu izveidošanu, kas nepieciešams kompleksai un drošai datu apstrādei, glabāšanai un izsniegšanai no Informācijas centra datu bāzēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!