Ekonomikas ministrs Juris Lujāns (LPP) oficiāli apstiprinājis, ka Latvija starptautiskajā šķīrējtiesas procesā starp Latvijas valsti un SIA "Windau" īpašnieku, Zviedrijas kompāniju "Nykomb Synergetics Technology Holding AB" ("Nykomb"), zaudējusi 1,6 miljonu latu.
Kā informēja Ekonomikas ministrijā (EM), tiesas spriedums EM saņemts piektdien vēlu vakarā. Pēc EM rīcībā esošās informācijas, spriedumu saņēmusi arī Tieslietu ministrija.

Nākošais solis ir sprieduma izvērtējums atbilstoši kompetencei gan no advokātu, gan ministriju puses, norāda Lujāns, piebilstot, ka "būtiski šeit nodalīt tiesisko un ekonomisko kontekstu".

"Prāvu nevar vērtēt tikai pēc principa: uzvarētājs - zaudētājs. Prāva konkrētajā gadījumā vērtējama kontekstā: pietiesātā summas attiecība pret prasību. Un tā ir 1,6 miljoni latu pret 7,6 miljoniem latu. Tātad ieguvums šajā lietā attiecībā pret sākotnējo prasību ir seši miljoni latu," uzskata ministrs.

Kā ziņots, "Latvijas Neatkarīgā televīzija" piektdien ziņoja, ka saskaņā ar Stokholmas arbitrāžas tiesas spriedumu, Latvijai būs jāmaksā arī 100 000 latu par tiesas izdevumiem, turklāt līdz 2007.gadam būs jāpērk elektroenerģija par dubulto tarifu.

Savukārt VAS "Latvenergo" Korporatīvo komunikāciju departamenta Ārējo komunikāciju daļas vadītājs Andris Siksnis atzina, ka "Latvenergo" sagaidīs, kamēr ar spriedumu iepazīsies uzņēmuma īpašnieks, proti, EM, un tad darbosies saskaņā ar ministrijas norādēm.

Siksnis pauda nožēlu, ka likumdošanas nesaskaņota interpretācija "noved pie tāda rezultāta".

Runājot par sekām, ko varētu radīt nepieciešamība iepirkt elektroenerģiju par dubulto tarifu, "Latvenergo" pārstāvis atzina, ka plašāki komentāri varētu tikt sniegti pēc EM vērtējuma saņemšanas. Viņš tomēr pieļāva iespēju, ka kompānijai būs jāsamazina investīciju apjoms.

Kā ziņots, Ministru kabinets šonedēļ atļāva Privatizācijas aģentūrai (PA) pārskaitīt 45 000 latu, kas nepieciešami, lai turpinātu finansēt zvērinātu advokātu biroja "Grunte&Cers" un advokātu biroja "Setterwalls" pakalpojumus tiesvedībā starp Latvijas valsti un "Nykomb".

Kopumā juridisko pakalpojumu izmaksu segšanai šajā tiesvedības procesā jau atvēlēti 730 000 latu, tai skaitā šā gada septembrī valdība atbalstīja papildu 90 000 latu piešķiršanu.

"Nykomb" starptautiskajā arbitrāžā iesniedza prasību pret Latvijas valsti saistībā ar dubultā tarifa nepiemērošanu Bauskas koģenerācijas stacijai. Prasības summa bija 8 220 000 latu, tika prasīta arī kavējuma nauda, kuras procents jānosaka arbitrāžai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!