Latvijas Operatīvā un medicīniskā transporta autovadītāju arodbiedrība prasa palielināt algas neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnu vadītājiem, atzina organizācijas pārstāvis Ervīns Kubliņš.
Ātrās palīdzības šoferi gatavi streikot

Kā uzskata aģentūras LETA aptaujātie šoferi un neatliekamās medicīniskās palīdzības staciju pārstāvji, par papildu līdzekļu piešķiršanu jālemj Veselības ministrijai (VM).

Arodbiedrība vēlas ātro palīdzību automašīnu vadītāju algas palielināšanu līdz trim minimālajām mēnešalgām un piemaksu par sanitāra pienākumu pildīšanu. Piemaksai būtu jābūt 50% apmērā no sanitāru algas, ja tiek pildīti attiecīgi papildu pienākumi.

Šoferu alga nav palielināta kopš 1994.gada, patlaban tā ir Ls 90 par slodzi un vēl Ls 0,05 stundā par palīdzību reanimācijas procesos un sanitāra pienākumu pildīšanu.

Kubliņš atzīst, ka kopš šā gada janvāra Rīgas domes autobāze ļauj šoferim strādāt tikai vienu slodzi, "bet daudzi šoferi, tādējādi novesti līdz izmisumam, strādā vēl citās darba vietās". No tā cieš darba kvalitāte un satiksmes drošība, norāda arodbiedrības pārstāvis.

Arodbiedrība nosūtījusi vēstuli Rīgas domei, VM un Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrai. Ja mēneša laikā arodbiedrība nesaņems atbildes vēstuli no atbildīgajām institūcijām, tiks sasaukta arodbiedrības darbinieku pilnsapulce un tiks lemts par streiku.

Kubliņš atzina, ka šoferi apzinās sava darba specifiku, tāpēc tiks rīkots tikai brīdinājuma streiks, nevis vispārējs streiks. Reanimācijas brigāžu šoferi nestreikos.

Kā teica VM pārstāve Zaiga Barvida, ministrijā arodbiedrības vēstule vēl nav saņemta, bet veselības ministrs Rinalds Muciņš ir gatavs iepazīties ar šo problēmu un meklēt tās risinājumus. Par konkrētām darbībām tiks lemts, kad tiks saņemtas konkrētas arodbiedrības prasības.

Arī Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Kurdjumovs ("Cita politika") teica, ka pagaidām vēl nav informēts par šādu autovadītāju vēstuli. Tomēr viņš uzsvēra, ka no Rīgas domes lēmumiem nav atkarīgs šo darbinieku atalgojums - par to atbildība jāuzņemas veselības budžeta veidotājiem.

"Mēs saviem darbiniekiem maksājam tik, cik saņemam līdzekļus no Ātrās medicīniskās palīdzības stacijas, bet tie saņem finansējumu no valsts," atzina Rīgas domes Autobāzes direktors Raitis Mazjānis. Arī viņš uzskata, ka problēmas risinājums jāmeklē ministrijas līmenī.

Savukārt Rīgas Ātrās medicīniskās palīdzības stacijas direktors Semjons Štrihs skaidroja, ka neatliekamās palīdzības automašīnas un šoferu pakalpojumi tiek iznomāti no Rīgas domes Autobāzes. Ar autobāzi ir noslēgts līgums, kurā noteikts, cik tiek maksāts par nobrauktajiem kilometriem un nobrauktajām stundām.

Štrihs atzina, ka nezina, kādu algu saņem neatliekamās medicīniskās palīdzības mašīnu šoferi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!