Foto: LETA

Latvija ir gatava turpināt darbu Eiropas Savienības (ES) darbības efektivitātes uzlabošanai, pēc ES neformālās Vispārējo lietu padomes sanāksmes Milānā norādīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Sanāksmes laikā ministri diskutēja par ES darbības tālākas pilnveidošanas iespējām, un Rinkēvičs uzsvēra, ka diskusijām par ES funkcionēšanas uzlabošanu jānotiek saskaņā ar esošajiem līgumiem, jo ES darbības efektivitātes nodrošināšanā ir ieguldīts liels darbs, tomēr vairāki jautājumi prasa papildu uzmanību.

Ministrs īpašu uzmanību vērsa ES dalībvalstu nacionālo parlamentu lomas īstenošanai, ES institūciju savstarpējās sadarbības un ES Vispārējo lietu padomes lomas stiprināšanai, vienlaikus norādot, ka Latvija kā nākamā prezidējošā valsts ES Padomē ir gatava turpināt darbu ES darbības pilnveidošanai.

Tikšanās laikā ES dalībvalstu ārlietu ministri īpašu uzmanību pievērsa jūnija Eiropadomes laikā apstiprinātās ES stratēģiskās programmas ieviešanas procesam, kas ietver tādas prioritātes kā ES pilsoņu aizsardzība, ES izaugsme un konkurētspēja, virzība uz enerģētikas savienību, ES starptautiskās lomas palielināšana un brīvības, drošības un tiesību nodrošināšana ES.

Rinkēvičs norādīja, ka ES Vispārējo lietu padomei jāieņem būtiska loma prioritāšu ieviešanas uzraudzībā, nodrošinot maksimāli ātru stratēģisko prioritāšu ieviešanu. Tāpat darbam pie visu izvirzīto prioritāšu ieviešanas būtu jānotiek vienlaikus, tomēr īpaša uzmanība jāpievērš ES izaugsmes un konkurētspējas nodrošināšanai.

Vispārējo lietu padomes sēdes laikā ministri pārrunāja arī jautājumus par ES Padomes sastāviem un to efektivitāti. Sarunu laikā Rinkēvičs vērsa uzmanību uz atsevišķu Padomes sastāvu sanāksmju efektivitātes uzlabošanu, un norādīja, ka jaunu Padomes sastāvu veidošana nebūtu vēlama, lai netiktu radīts papildu slogs politiku saskaņotības un pārredzamības nodrošināšanā.

Rinkēvičs turpina vizīti Milānā, kur no šodienas līdz 30.augustam viņš piedalās neformālajā ES ārlietu ministru sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!