Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) netiks ievilkta konfrontācijā ar saviem kaimiņiem un joprojām tic, ka ir iespējama sadarbība ar valstīm, kas ir ārpus Eiropas kontinenta, sestdien pēc ES ārlietu ministru neformālās sanāksmes preses konferencē sacīja ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni.

Runājot par Ukrainā notiekošo, Mogerīni pauda, ka ES valstu ministri ir vairākkārt diskutējuši ne tikai par situāciju Austrumukrainā, bet arī par kopējo stratēģiju attiecībās ar Krieviju, kā arī par notikumiem kaimiņvalstī un tās politiku pret saviem kaimiņiem.

Mogerīni uzsvēra, ka ES ir jādarbojas kā savienībai, kas veicina dialogu, galvenokārt jautājumos, kuri ir saistīti ar enerģētiku un tirdzniecību starp Ukrainu un Krieviju. "Mums paredzētas vairākas tikšanās ministriju līmenī gan saistībā ar gāzes piegādēm, gan ar tirdzniecības līguma iedzīvināšanu starp ES un Ukrainu," teica Mogerīni.

Vienlaikus viņa norādīja, ka ES ir jābūt ļoti reālistiskai attiecībā pret Krievijas attieksmes izmaiņām, sākot ar nelikumīgo Krimas aneksiju pērn. "Tāpat mums ir pienākums īstenot savu lomu, kas ir saistīta ar raudzīšanos pēc politiska kanāla. Tas vispirms ir mūsu austrumu partneru interesēs. ES šodien ir ļoti reālistiska attiecībā uz notikumiem Krievijā, taču mūs nekad neviens neievilks konfrontācijā. Mēs joprojām ticam, ka mūsu kontinentā sadarbība ir daudz labāks [scenārijs] nekā konfrontācija. Mēs joprojām pastāvam uz to," teica Mogerīni.

Jau vēstīts, ka piektdien un sestdien Rīgā norisinājās ES ārlietu ministru neformālā sanāksme. Sanāksme tiek dēvēta arī par Gimnihas (Gymnich) tikšanos. Tās mērķis ir stratēģiski diskutēt par ES ārpolitikas un drošības politikas mērķiem un instrumentiem.

Sanāksmes laikā pārrunāti jautājumi, kas skar situāciju Lībijā un Ukrainā. Sestdien ES ārlietu ministri tikušies ar savienības kandidātvalstu kolēģiem, lai pārrunātu kopīgas ārpolitikas jautājumus un reģionālus izaicinājumus. Tāpat ES ārlietu ministri pārrunājuši ES paplašināšanās procesu un Eiropas kaimiņattiecību politiku. ES ārlietu ministri arī pārrunājuši gatavošanos tā dēvētajam Rīgas samitam, kur iecerēta Gruzijas, Moldovas un Ukrainas sasniegtā progresa izvērtēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!