Foto: PantherMedia/Scanpix

Domubiedru grupa mudina Eiropas Komisiju nodrošināt vienlīdzīgu attieksmi pret visām Eiropas Savienības (ES) valodām digitālajā laikmetā.

Atklātā vēstulē, kuru kopš pagājušās piektdienas vakara ir parakstījušas jau vairāk nekā 2800 personas, grupa vēršas ar lūgumu pie Komisāru kolēģijas risināt daudzvalodības izaicinājumu Eiropā.

“Valodu daudzveidība ir Eiropas stūrakmens un kultūras vērtība, un tai tādai ir jāpaliek,” teikts vēstulē. “Taču valodas barjera, kuras rašanās iemesls ir Eiropas Savienības 24 oficiālās valodas, sadrumstalo Eiropas tirgu un neveicina tā ekonomisko potenciālu.”

Vēstules parakstītāji, kas pārstāv visas 28 ES dalībvalstis, mudina Eiropas Komisiju pilnībā atbalstīt aizsākto informācijas tehnoloģiju risinājumu izstrādi valodas barjeras pārvarēšanai, nodrošinot vienlīdzīgu attieksmi pret visām ES valodām neatkarīgi no to izplatības vai ekonomiskās ietekmes.

Vēstulē norādīts, ka 46% eiropiešu runā tikai savā dzimtajā valodā; tikai 38% eiropiešu prot angļu valodu pietiekami labi, lai uzturētu sarunu, bet 21 Eiropas valoda atrodas uz digitālās izzušanas robežas

Eiropas Komisija tiks oficiāli informēta par atklāto vēstuli pirms debatēm par digitālā vienotā tirgus stratēģiju 25.martā Briselē. Galvenā sanāksme, lai rastu risinājumus daudzvalodīgas Eiropas atbalstam, notiks Rīgas samitā, kas veltīts digitālajam vienotajam daudzvalodu tirgum un notiks 27. un 29. aprīlī Rīgā, Latvijā.

Atklātā vēstule ir pieejama "multilingualeurope.eu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!