Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izvērtēs ne tikai tā saukto trešo personu veikto priekšvēlēšanu aģitāciju, bet arī avīzes "Vienotība, Pietiek!" izplatīšanu kurzemniekiem, apliecināja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Likums paredz, ka ar partijām nesaistītajai personai ir tiesības veikt priekšvēlēšanu aģitāciju atbilstoši Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteiktajai kārtībai. Nesaistītā persona minētā likuma izpratnē ir fiziskā persona, juridiskā persona vai reģistrēta šādu personu apvienība, kas savā vārdā veic priekšvēlēšanu aģitāciju. Par tādu nav uzskatāma priekšvēlēšanu aģitācija, ko veic politiskā partija.

Nesaistītajām personām noteiktais izmantojamo līdzekļu maksimālais apmērs ir 4 800 eiro. Šo apmēru veido attiecīgās personas izdevumi priekšvēlēšanu aģitācijas periodā. Likums paredz, ka nesaistītajām personām ir KNAB jāinformē par aģitācijas materiālu izvietošanu.

Minētais ierobežojums attiecas uz personas izdevumiem par reklāmas izvietošanu un pasta pakalpojumu izmantošanu, lai ar tā palīdzību nosūtītu priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, kā arī labdarības pasākumu finansēšanu, sponsorēšanu, izmaksājot pabalstus un veicot ziedojumus, ja tam ir priekšvēlēšanu aģitācijas raksturs.

KNAB trešo personu veiktās priekšvēlēšanu aģitācijas atbilstību Priekšvēlēšanu aģitācijas likumam plāno pārbaudīt līdz nākamā gada pavasarim.

Pirms vēlēšanām kurzemniekiem tika izplatīta avīze "Vienotība, Pietiek!", kas veltīta Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V). Izdevēji informēja, ka bezmaksas avīze bija iespiesta 122 000 eksemplāru. Neskatoties uz iespaidīgo eksemplāru skaitu, izdevēji vērsās Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu, jo bija aizdomas, ka Latvijas Pasts nav piegādājis bezmaksas avīzi Kurzemes iedzīvotājiem.

KNAB pārstāve skaidroja, ka KNAB redzeslokā arī nonākusi šī avīze un birojs izvērtēs tās finansēšanu.

Jau ziņots, ka partijām 30 dienu laikā pēc vēlēšanām KNAB ir jāiesniedz vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācija.

KNAB veic vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaudi un sešu mēnešu laikā no dienas, kad beidzies deklarāciju iesniegšanas termiņš, par deklarācijās atklātajiem partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem, kā arī par pasākumiem, kas veikti to novēršanai, vienlaikus informē sabiedrību, teikts likumā.

Priekšvēlēšanu aģitācijas periods bija no 7.jūnija līdz 4.oktobrim. Šajā periodā partija priekšvēlēšanu izdevumiem drīkstēja izlietot summu, kas nepārsniedz 422 997 eiro, ja partija iesniegusi savu deputātu kandidātu sarakstus Saeimas vēlēšanām visos vēlēšanu apgabalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!