Foto: LETA

Vēlētāji ārvalstīs 13. Saeimas vēlēšanās var piedalīties, balsojot jebkurā no ārvalstīs izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem vēlēšanu dienā. Ārvalstīs balsošanā piedalīšoties ap 36,7 tūkstošiem vēlētāju, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) aplēses.

ĀM un Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sasauktā preses konferencē pirmdien ĀM Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa žurnālistiem uzsvēra, ka "13. Saeimas vēlēšanas ir īpašas ar to, ka tajās ir apstiprināts maksimāls, līdz šim rekordliels ārpus Latvijas esošs Saeimas vēlēšanu iecirkņu skaits". Tas ir lielākais ārvalstīs izveidotais iecirkņu skaits Latvijas vēsturē, un par 23 iecirkņiem vairāk nekā 2014. gada Saeimas vēlēšanās.

13. Saeimas vēlēšanās iecirkņi ārvalstīs atradīsies ASV, Apvienotajos Arābu Emirātos, Austrālijā, Austrijā, Azerbaidžānā, Baltkrievijā, Beļģijā, Brazīlijā, Čehijā, Dānijā, Ēģiptē, Francijā, Grieķijā, Gruzijā, Igaunijā, Indijā, Islandē, Itālijā, Izraēlā, Īrijā un citur. Visvairāk 13. Saeimas vēlēšanu iecirkņu ir ASV – 21, Lielbritānijā – 19 un Vācijā – deviņi.

ĀM prognozes liecina, ka ārvalstīs vēlēšanās piedalīsies 36,7 tūkstoši vēlētāju, kas, kā skaidroja Japiņa, ir rekordliels skaits. "Tas nozīmē, ka vēlētāju interese, tautiešu interese piedalīties politiskos procesos Latvijā ir augusi," norādīja ĀM pārstāve.

ĀM un CVK nav noraidījusi nevienu priekšlikumu iecirkņu izveidei. "Interesanti atzīmēt, ka tie iecirkņi, kas neatrodas oficiālajās Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs, ir lokalizēti ļoti dažādās vietās. Proti, tie ir gan biedrības, gan draudžu nami, gan privātīpašumi," informēja Japiņa.

"Attiecībā uz pašu balsošanas kārtību 6. oktobrī, protams, tā ir tāda pati kā Latvijā, jo kārtība visiem balsošanas iecirkņiem ir viena," uzsvēra ĀM pārstāve.

"Interesanti vienmēr ir tas, ka 6. oktobris apkārt pasaule sākas ne tad, kad Latvijai. Proti, vēlēšanu iecirkņi būs atvērti no septiņiem rītā līdz astoņiem vakarā pēc vietējā laika. Tas nozīmē, ka balsošana sāksies Japānā, kad Latvijā būs tikai pusnakts uz 6. oktobri. Savukārt paši pēdējie nobalsos Ziemeļamerikas rietumkrastā: Sietlā, Sanfrancisko, Vankūverā, tad, kad Latvijā būs seši no rīta 7. oktobrī."

Ārvalstīs dzīvojošie varēja pieteiktie arī balsošanai pa pastu. Balsošanai pa pastu varēja pieteikties no 5. maija līdz 14. septembrim 16 Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās. Šajā laikā tika saņemti 433 pasta balsošanas pieteikumi, visvairāk – ASV (136), Vācijā (78) un Lielbritānijā (68).

Vēstīts, ka 13. Saeimas vēlēšanas notiks sestdien, 6. oktobrī, 954 vēlēšanu iecirkņos Latvijā un 121 vēlēšanu iecirknī 45 valstīs. Vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no pulksten 7 līdz 20 pēc vietējā laika.

Lai piedalītos vēlēšanās, nepieciešama Latvijas pilsoņa pase vai Latvijas pilsoņa personas apliecība kopā ar vēlētāja apliecību. Vēlētāji, kuriem ir tikai personas apliecība, vēlētāja apliecību var saņemt bez maksas tajā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļā Latvijā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība.

13. Saeimas vēlēšanu iecirkņi dežūrrežīmā darbu sāk pirmdien, 1. oktobrī. Vēlēšanu iecirkņos Latvijā no 1. līdz 6. oktobrim iespējams pieteikt arī balsošanu atrašanās vietā tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēs nobalsot vēlēšanu iecirknī.

3., 4. un 5. oktobrī 58 vēlēšanu iecirkņos Latvijā dažas stundas dienā būs iespēja nodot balsi glabāšanā. Šo iespēju aicināti izmantot vēlētāji, kuri izceļo uz ārvalstīm īsi pirms vēlēšanām vai kuriem darba dēļ nebūs iespēju nobalsot kādā no vēlēšanu iecirkņiem vēlēšanu dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!