Foto: LETA
SIA "Hadex" (iepriekš SIA "Tomex"), kas bija viens no iesaistītajiem uzņēmumiem 2011.gadā ekspluatācijā nodotā Zolitūdes lielveikala "Maxima" jumta pārsega būvēšanā, 15.aprīlī pasludināts par maksātnespējīgu, liecina ieraksts Maksātnespējas reģistrā.

Uzņēmuma maksātnespēja tika pasludināta 15.aprīlī Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā. Par administratoru iecelts Andris Markevičs.

Kā liecina informācija "Firmas.lv", uzņēmuma īpašnieki ir Pāvels Tomko un Aleksejs Tomko, kuriem attiecīgi pieder 55% un 45% uzņēmumā.

"Tomex" klāja būves jumta dzelzsbetona virsējo kārtu.

Otrs uzņēmums, kas piedalījies jumta dzelzsbetona konstrukciju izbūvē, bijis SIA "Consolis".

Kā ziņots, 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, Zolitūdē bojā gājuši 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guvuši smagus savainojumus. Gruvešos turpinās darbi.

Sabiedrībai meklējot atbildes, kāpēc sagruva "Maxima" lielveikala ēka un kas būtu jāsauc pie atbildības par cilvēku upuriem, publiskajā telpā izskan dažādi viedokļi, bet populārs ir pieļāvums, ka vājā vieta lielveikalā varētu būt metāla sijas, kas balstīja jumtu.

Būvniecības jomā strādājošais Raitis Krinbergs savā blogā izvirzījis versiju, ka jumts varētu būt sabrucis, jo nav izturējušas metāla kopnes jeb sijas, kas turējušas pārsegumu - betona dobumotos paneļus. Savukārt kolonnas savu darbu varētu būt izpildījušas, jo traģēdijas vietas fotogrāfijās neesot redzamas to deformācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!