Foto: DELFI

Zolitūdes traģēdijas krimināllietas izmeklēšanā Valsts policija (VP) konsultējusies ar Polijas speciālistiem, informēja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Viņš pastāstīja, ka ārvalstu eksperti izmeklēšanā, visticamāk, tikšot piesaistīti. Ar atbilstošāko ekspertu meklēšanu patlaban kopīgi nodarbojas Iekšlietu un Ekonomikas ministrijas.

VP izmeklēšanā sazinājusies ar Polijas speciālistiem, jo tieši šajā valstī pirms vairākiem gadiem notika līdzīga traģēdija.

"Es nevaru apgalvot, ka poļi būs ekspertīzes veicēji, bet, ņemot vērā, ka viņiem bija līdzīgs gadījums, VP ir sazinājusies ar saviem kolēģiem par to redzējumu, kādas bijušas kvalifikācijas un kā notika jautājumu risināšana. Tieši par ekspertu piesaistīšanu loģiski būtu, ka Ekonomikas ministrija izvērtētu piedāvājumu klāstu un ieteiktu VP kompetentāko ekspertu," norādīja Kozlovskis.

Policija vēl vērtēšot, vai poļus piesaistīs tikai konsultācijām vai plašākai sadarbībai. "Neesam noraidījuši nevienu [ārvalsts palīdzības] piedāvājumu, taču tas ir lietas virzītāja kompetencē, ko grib noskaidrot," piebilda Kozlovskis.

Ekspertīžu veikšanas un izmeklēšanas laiku ministrs neprognozē, taču ministrija un valdība ir gatavas sniegt nepieciešamo finansējumu un cita veida palīdzību izmeklēšanai. Ministrs cer, ka izmeklēšanu izdosies pabeigt vairāku mēnešu laikā.

"Bez eksperta slēdziena nebūs taisnības noskaidrošanas. Kad man pasaka, ka dažās dienās visus jāsaliek cietumā - piedodiet, tā nenotiek valstī, kur ir tiesiska sistēma. Skaidrs, ka sabiedrība grib rezultātu. Par gadiem es tiešām nerunāju. Kad mums sākotnēji šķita, ka izmeklēšana varētu ilgt līdz pavasarim, es jau dabūju kritiku, taču es ceru, ka runājam par vairākiem mēnešiem. Tāpēc ir svarīgi maksimāli ātri piesaistīt ekspertus un strādāt," uzsvēra Kozlovskis.

Viskorektāk precīzāku izmeklēšanas laiku varētu paziņot brīdī, kad būs zināms ekspertīzes ilgums. "Izmeklēšanas ilgums ir atkarīgs no ekspertīzes veikšanas ilguma un tās kvalitātes," piebilda ministrs.
Ministrs arī apliecināja, ka atbildīgās iestādes rūpīgi sekojot līdzi tam, lai izmeklēšanu neskartu korupcija.

Kā ziņots, pēc 21.novembrī notikušās Zolitūdes traģēdijas policija sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 239.panta 2.daļas - par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, ja rezultātā iestājušās smagas sekas. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu. Izmeklēšanas gaitā gan kriminālprocesu var pārkvalificēt.

Kriminālprocesā pagaidām norit izmeklēšana, bet neviena aizturētā nav. Policija pratina lieciniekus un sagruvušās ēkas būvniecības procesā iesaistītos, tiek vākti pierādījumi. Iedzīvotāji, kuru rīcībā ir informācija, kas izmeklētājiem varētu noderēt, ir aicināti sūtīt to uz speciāli šim nolūkam izveidotu e-pasta adresi "izmekletajiem@vp.gov.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!