Šokolāde ir viens no tiem produktiem, kas līdzīgi vīnam nemitīgi atrodas uzmanības degpunktā, jo regulāri tiek publicēti vairāk vai mazāk pozitīvi pētījumu rezultāti par ietekmi uz veselību, izskatu, noskaņojumu utt. Taču vēl nekad iepriekš nav veltīts tik daudz uzmanības tieši kakao daudzumam šokolādē.
Ja agrāk bija iespējams izvēlēties, lielos vilcienos ņemot, pilnpiena, riekstu vai tumšo šokolādi, tad tagad piedāvājums ir tik plašs, ka reizēm nevar saprast, ko likt iepirkumu groziņā un ko atstāt veikala plauktā.

Pēdējā laikā piedāvājuma daudzveidības ziņā izceļas rūgtā šokolāde ar augstu kakao saturu. Tā dēvētajās pusrūgtajās un rūgtajās šokolādēs jābūt vismaz 50 % kakao, taču šokolādes gardēžiem pieci procenti turp vai šurp nozīmē milzīgu atšķirību. Patiešām – ja ļoti koncentrēti izgaršo dažādas šokolādes šķirnes, tad atšķirību sajūt pat vienkāršs šokolādes ēdājs, par profesionāli nemaz nerunājot. Vēl jo interesantākas izjūtas rodas, ka šokolādi bauda kopā ar atbilstošu sarkanvīnu.

Šokolādes garšu – gluži tāpat kā kafijas, tējas vai vīna garšu – ietekmē kakao pupiņu augšanas vieta, klimats, augsnes īpatnības, šķirnes un apstrādāšanas metodes. Visizcilākās kakao pupiņas, no kā ražo izsmalcinātu šokolādi, nāk no Karību jūras reģioniem, bet visvairāk pupiņu plaša patēriņa šokolādei audzē Centrālajā Āfrikā un Brazīlijā. Jo vairāk kakao šokolāde satur, jo vairāk vērtīgu vielu tajā slēpjas un jo labāk tā sader ar vīnu.

Protams, ka ne katrs sarkanvīns automātiski saskan ar šokolādi, un šī saskaņošanas tēma ir tikpat plaša, daudzveidīga un mūžīga kā vīna un ēdiena atbilstība. Pēdējos trīs gados daudzi Dienvideiropas un Rietumeiropas vīna eksperti ir pievērsušies tieši šokolādes pētīšanai un atraduši tajā daudzus tādus pašus garšas komponentus kā vīnā – kopumā šādu kopīgu garšas nianšu ir gandrīz pieci simti!

Gada sākumā Šveicē publicētajā šokolādes piedāvājumu apskatā ir sniegti arī ieteikumi vīna pieskaņošanai. Piemēram, ar šokolādi, kurā kakao daļa ir 50 līdz 70 procenti, labi sader sarkanvīni ar augstāku alkohola saturu. Zinātāji iesaka izvēlēties kādu mīkstu Merlot, nobriedušu Shiraz vai Zinfandel, Čīles vai Kalifornijas Cabernet Sauvignon. Tikpat labi pie šokolādes garšo arī saldie baltvīni, portvīns vai šerijs.

Protams, sen zināms, ka ne vienmēr tas, kas ir garšīgs, ir arī tikpat veselīgs. Taču šķiet, ka šokolāde un sarkanvīns šajā ziņā varētu būt ideālais pāris gan vienā, gan otrā ziņā. Apkopojot trīspadsmit dažādu Eiropā un ASV veiktu pētījumu rezultātus (pētījumos un eksperimentos bijuši iesaistīti vairāk nekā 200 000 cilvēku), secināts, ka sarkanvīna cienītājiem ir par 32% mazāks risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām nekā absolūtiem atturībniekiem (protams, ar nosacījumu, ka vīns tiek dzerts nelielās devās un arī visādi citādi piekopts veselīgs dzīvesveids).

Sarkanvīnā atrodamas vielas, kas labvēlīgi ietekmē asinsvadus un aizkavē pārkaļķošanos, un izrādās, ka arī šokolāde satur līdzīgas vielas. Piedevām vēl Ķelnes universitātes zinātnieki veselā virknē eksperimentu pierādījuši, ka tumšā šokolāde spēj jūtami pazemināt asinsspiedienu.

Šī pētījuma ietekmē vairākas kompānijas patlaban mēģina radīt speciālas tabletes, kurās būtu sakoncentrētas visas veselīgās vielas, kas atrodamas šokolādē. Tomēr skeptiķi jau pamanījušies šo ieceri nokritizēt, jo galu galā, kāpēc jāēd tabletes, ja tikpat labi var baudīt tīru šokolādi un labvēlīgo iespaidu vēl pastiprināt ar glāzi vīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!