Pašu sagatavota gaļa
Veikalos nopērkamie šašliki var apnikt ar vienveidīgo marinādi, nekad arī nevar zināt, kādus gabaliņus ražotājs būs ieslēpis paciņā. Tādēļ, lai baudītu gardu un veselīgu gaļu, jāmarinē pašiem, ļaujot vaļu iztēlei, jo, tikai eksperimentējot, radīsies kulinārijas šedevri.
Jānopērk gaļas gabals pēc izvēles un maciņa biezuma. Sadalīt to var gan steika izmēra šķēlēs, gan šašlika lieluma gabaliņos. Marinējot nevajag lietot tikai pierasto etiķi, bet pamēģināt, piemēram, kefīru, sojas mērci, vīnu, sinepes vai citrusaugļus. Labi noder dažādas dārzā atrodamas lapas - upeņu, ķiršu, jāņogu - vai rabarberu kāti, redīsi ar visām lapām un skābenes, protams, var pievienot arī garšaugus: dilles, selerijas, pētersīļus, baziliku, raudeni un citus.
Vienīgais, kas jāatceras - gaļu nedrīkst pārcept, jo tad tā kļūs sīksta, bet sadedzinātiem gabaliņiem veidojas kancerogēnās vielas - benzpirēni. Cepējam grils jāuzmana, ik pa brīdim šašliku var apslacīt ar ūdeni, alu, vīnu, sulu vai citu piedevu.
Bez svaigiem dārzeņiem nekādi
Daudz kas jau šobrīd atrodams dārzā, arī tirgū ir plašs piedāvājums. Gurķi, tomāti, puķkāposti, kāposti, burkāni, sīpolloki, dilles, selerijas, pētersīļi, salāti un spināti satur daudz vērtīgu minerālvielu un vitamīnu, tai skaitā arī C vitamīnu, kas vajadzīgs, lai organisms varētu labāk uzņemt gaļā esošo dzelzi.
Vēl svarīgi, lai ēdienreizē būtu gan produkti, kas organismā rada skābu vidi (gaļa), gan tādi, kas rada bāzisku vidi (dārzeņi). Jābūt līdzsvaram, tikai tad mēs jutīsimies veseli un būsim gandarīti par gardo ēdienu.
Gatavojot salātus, tos var papildināt ar augu eļļu, kefīru vai jogurtu bez piedevām, vai citrona sulu.
Gaļas ēdienam interesantu akcentu dos mērce, kas gatavota no augļiem un dārzeņiem, tā var aizstāt tik ļoti pierasto kečupu un majonēzi.
Lielisku mērci var pagatavot, ja blenderī sakuļ biezpienu ar jogurtu, redīsiem, lokiem un citrona sulu.
Neparastas būs mērces no augļiem, par pamatu var ņemt banānu, papaiju, mango vai persikus un pievienot nedaudz sinepju, medus un piparu. Banāns labi iet kopā ar kariju, medu, sinepēm, citronu un apelsīnu sulu, skābo krējumu un rīvētiem kokosriekstiem. Šobrīd ir ogu laiks, tādēļ var eksperimentēt arī ar ogām, veidojot skābas mērces no jāņogām un upenēm vai saldas no zemenēm un avenēm.
Laba piedeva ir pesto mērce, ko pagatavo piestā vai blenderī, sajaucot baziliku (vai citus zaļumus), nedaudz rīvēta cietā siera, riekstus, piemēram, ciedru riekstus, un olīveļļu. Svarīgi izvēlēties kvalitatīvu eļļu un riekstus, kas ir veselībai vajadzīgo taukskābju avots, kā arī palīdz uzsūkties taukos šķīstošajiem vitamīniem.
Arī zivij atradīsies vieta
Zivju mīļotāji grilējot var izpausties tikpat dažādi kā gaļas cienītāji. Zivis un jūras veltes vislabāk gatavot folijā. Var izmantot gan jūras zivis, gan saldūdens iemītnieces un dažādas jūras veltes, piemēram, garneles, mīdijas un citas.
Zivju filejas vai steikus iespējams cept arī atklātus uz restēm.
Veselu asari, piemēram, var pildīt ar maisījumu, kas sastāv no sēnēm, kas ar puraviem ceptas sviestā un vēlāk pievienoti pētersīļi, baltvīns un rīvēts cietais siers. Interesants šašliks iznāks, ja cepsiet kumosa lieluma zivs filejas gabaliņus (ieteicams laša), kas uzdurti uz iesmiņiem pamīšus ar lobītām garnelēm.
Jāatceras, ka zivis izcepas ātri un tām nevajag strauju liesmu.
Grilēti dārzeņi un maize
Kabaču un baklažānu šķēles, kas apkaisītas ar garšvielām un apslacītas ar olīveļļu, var cept uz restēm, apgrozot un uzmanot, lai neiekrīt ugunī.
Cepot šašliku uz iesmiem, starp gaļas gabaliņiem var spraust arī dārzeņus un sēnes, kas dažādos garšu.