Atbilde uz šo jautājumu ir vienkārša: visu. Tās var žāvēt, saldēt, no tām var gatavot ievārījumus, sulas, želejas, vīnu. Košās dabas veltes var izmantot floristikā vai atstāt kokā, lai putniem būtu, ko mieloties. Daudziem nepatīk ogu rūgtenā garša, taču tā samazinās pēc salnām, kā arī ogas sasaldējot.

Žāvēšanai savāktās ogas ieteicams nomazgāt un žāvēt 60-70 grādu karstā cepeškrāsnī.

Ievārījumu var gatavot dažādi. Piemēram, 1400 g pīlādžu, 600 g ābolu, divus kilogramus cukura, kā arī divas vaniļas standziņas. Ogas jānomazgā, āboli jānomizo un jāsagriež mazos gabaliņos. Visas sastāvdaļas liek katlā un vāra, ik pa laikam noputojot. Kad ābolu gabaliņi kļūst caurspīdīgi, ievārījums ir gatavs. Burkas labāk aizvākot ar metāla vākiem.

Pīlādžu želejas recepte: ogas un cukurs jāņem vienādās proporcijās. Pīlādžus nomazgā un plaucē verdošā ūdenī, pēc tam vāra, līdz kļūst mīksti. Izvārītās ogas izberž caur sietu, tad masai pievieno cukuru un vāra, līdz želeja gatava. Uz kilogramu ogu un kilogramu cukura vajadzīga glāze ūdens.

Gatavību pārbauda, uz šķīvja uzpilinot nelielu daudzumu želejas, ja tā vairs neizplūst, ir gatava. Vienkāršāk želeju gatavot no ogām, kas novāktas pēc salnām. Tad tās tvaicē speciālajā katlā un pēc tam sajauc ar cukuru attiecībā viens pret vienu.

Ja kulinārie pasākumi apnikuši, var pagatavot liķieri. 200 g ogu pievieno 150 g cukura, un sapilda burkā. Tur siltā vietā, ik pa laikam sakratot. Tā dara, līdz rodas sula un cukurs izkusis. Pievieno degvīnu attiecībā viens pret vienu, salej pudelēs un liek nostāvēties aukstā vietā pāris mēnešu. Uzlējumu var lietot ar ogām, bet, ja vēlas krāsainu dzērienu, ogas pirms apbēršanas ar cukuru jāsaspaida, bet pirms apliešanas ar degvīnu - jāizkāš caur marli.

Pīlādži ir veselīgi

Pīlādži palīdz cīņā ar aterosklerozi, tie normalizē holesterīna daudzumu asinīs, ārstē aknu, nieru, locītavu, kuņģa un zarnu trakta, diabēta un mazasinības slimības. Kaltēti pīlādži ieteicami gremošanas veicināšanai - ik pa laikam vienā reizē jāapēd nedaudz vairāk kā desmit ogu. Turklāt karotinoīdi un pektīnvielas palīdz attīrīt organismu no dažādiem sārņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!