Krāsnī cepta vista ar miežu, ābolu un plūmju putru

Delfi

Foto: ČetrasSezonas.lv
Ne vienmēr svētkos vajadzīgs cept cūkas cepeti vai tītaru, vai zosi un pīli. Pietiek ar lieliski un gardi pagatavotu vistu, kas pasniegta ar tik tradicionālām garšām kā mieži, āboli un plūmes. Āboli te iegūst vēl labāku garšu, jo, cepoties blakus vistai, saņem cepeša garšu un to nodod tālāk arī miežu putrai. Ja ne svētkos, šis ēdiens iederēsies ikvienās ziemas svinībās vai vienkārši sestdienā kopā ar ģimeni.

Sastāvdaļas:

  • 1 vista (apm. 2 kg)
  • 3 ēd.k. nerafinētas rapšu eļļas
  • 1 tējk. jūras sāls
  • 1 tējk. svaigi maltu melno piparu
  • 10 timiāna zariņu
  • 3 ķiploka daivas, nomizotas un sagrieztas 3 daļās
  • 30 g sviesta

miežu putrai:

  • 2 ēd.k. rapšu eļļas
  • 40 g nomizota sīpola, smalki sakapāts
  • 100 g miežu
  • 250 g nomizotu ābolu, sagriezti kubiņos 1 x 1 cm
  • 6 lielas žāvētas plūmes, sagrieztas 6 daļās
  • 1 neliels sīpols, smalki sakapāts
  • 1 ķiploka daiva, plānās šķēlītēs
  • 1 lauru lapa
  • 600 ml ūdens

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 210 grādus karstu. Sagatavo pannu ar restēm, bet, ja nav, tad izklāj pannu ar cepamo papīru vai, ja nevēlies, liec vistu tieši pannā.
  2. Nomazgā un nosusini vistu gan no ārpuses, gan iekšpuses. Iekšā izbārsti ar sāli un saber tur ķiplokus. Liec vistu pannā ar muguru uz leju. Augšā zem ādas (pie filejas) pabāz sviestu un pa zariņam timiāna. Uzlej vistai eļļu, uzber piparus un sāli. Ierīvē ādā.
  3. Liec pannu krāsnī un cep 30 minūtes. Tad samazini temperatūru uz 180 grādiem un cep vēl 50 minūtes. Tad uzgriez atkal 210 grādus, pannā apkārt vai zem restēm pieber klāt ābolus un cep vēl 20 minūtes.
  4. Kamēr cepas vista, gatavo miežu putru. Sakarsē pannā eļļu. Liec klāt sīpolus, ķiploku un pasautē uz mazas liesmas 5 minūtes, lai nekļūst brūni. Tad pievieno miežus, lauru lapu, sāli un ūdeni. Samaisi un sautē uz nelielas liesmas ar pusaizvērtu vāku, līdz mieži gatavi, kādas 20-30 minūtes.
  5. Kad mieži gatavi, pievieno plūmes, pagaršo, vai nevajag vēl sāli. Pievieno piparus.
  6. Kad vista gatava, to pasniedz vai nu veselu, vai sadalītu kopā ar miežu putru, kurai beigās pievieno ābolus, kuri cepās pannā.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!