Šodien Lielbritānijā stājas spēkā aizliegums rīkot tradicionālās lapsu medības ar dzinējsuņu izmantošanu.
Trešdien Lielbritānijas tiesa noraidīja medību aizstāvju apelācijas sūdzību, kurā bija pieprasīts atcelt valdības noteikto aizliegumu turpmāk Anglijā un Velsā organizēt tradicionālās lapsu medības.

Lielbritānijas Apelāciju tiesa trīs tiesnešu sastāvā atzina par nepamatotu argumentu, ka 1949.gada likums par Parlamentu ir prettiesisks. Minēto likumu Parlamenta apakšpalātas locekļi pagājušā gada novembrī izmantoja, lai apstiprinātu medību aizliegumu, neskatoties uz Lordu palātas iebildumiem.

Lapsu medības, izmantojot dzinējsuņus, tika ieviestas 1660.gadā karaļa Kārļa II valdīšanas laikā.

Tiesas spriedums nozīmē, ka tagad medību atbalstītāju protesta akcijas kļūs par regulāru parādību pirms maijā gaidāmajām vispārējām vēlēšanām.

Lai gan Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs nekad nav izrādījis īpašu entuziasmu, vēršoties pret medību atbalstītājiem, lapsu medību aizliegums, pamatojoties uz to nežēlību, bija iekļauts viņa 1997.gada priekšvēlēšanu manifestā.

Taču likumprojekta izraisītās emocijas un medību atbalstītāju plašās demonstrācijas vairākkārt izraisīja tā izskatīšanas atlikšanu. Medību aizstāvji apgalvo, ka šis sporta veids ir viņu dzīves veida sastāvdaļa, kamēr viņu oponenti šo medību veidu raksturo kā barbarisku.

Medību aizstāvji iesnieguši vēl vienu prasību augstākajā Lielbritānijas tiesu instancē - Lordu palātā -, apgalvojot, ka aizliegums ierobežo mednieku kopienas cilvēktiesības.

Tomēr tiek prognozēts, ka šī prasība netiks izskatīta agrāk nekā aprīlī.

Savukārt ceturtdien daudzi Velsas un Anglijas iedzīvotāji mainīja savu dienas kārtību, lai varētu vēl pēdējo reizi doties lapsu medībās.

Daudzi mednieki gan izteicās, ka turpinās medīt lapsas, neskatoties uz aizliegumu, un ka amatpersonām nebūs nekādu iespēju to izkontrolēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!