Spēcīgos plūdos Ķīnas dienvidos bojā gājuši vismaz 80 cilvēki, liekot bēgt gandrīz 700 000 cilvēku, ziņo valsts mediji.
Paredzams, ka stāvoklis pasliktināsies vēl vairāk, jo spēcīgas lietusgāzes Ķīnas dienvidos turpināsies vēl līdz nedēļas beigām.

Naktī uz trešdienu cilvēki masveidā tika evakuēti no zemienēm ap Guansi rūpniecisko Vudžou pilsētu, kur ūdens līmenis Sidzjanas upē pacēlies par vairāk nekā 26 metriem, par deviņiem metriem pārsniedzot kritisko atzīmi.

Nakts tumsā, trauksmes sirēnām kaucot, cilvēki steidzās sakraut vērtīgākās iedzīves lietas mašīnās, lai pamestu mājas un patvertos augstākā apvidū.

"Plūdu ūdeņi bija milzīgi. Tie gāzās kā ūdenskritums un appludināja visu pilsētu," sacīja Vudžou valdības amatpersona Ljans Kondžens.

Guansi provincē plūdos un zemes nogruvumos 32 cilvēki gājuši bojā un vēl vairāki desmiti pazuduši bez vēsts, sagruvušas 20 000 mājas un vēl cietušas vēl 50 000 mājas. No provinces evakuēti aptuveni 330 000 cilvēku.

Armijas lidmašīnas daudzviet nometušas pārtiku, medikamentus un citas steidzamas piegādes provincē, kur plūdu nodalītās teritorijās iesprostoti aptuveni 10 000 cilvēku.

Kaimiņos, Guandonas un Fudzjanas provincēs dzīvību zaudējuši vismaz 48 cilvēki un vēl vairāk nekā 350 000 cilvēku evakuēti.

Taifūni no Dienvidķīnas jūras jau vairākas nedēļas nes pāri Honkongai lietusgāzes. Šobrīd plūdi apdraud plašus rajonus gandrīz visā Ķīnas dienviddaļā, un premjerministrs Veņs Dzjabao aicinājis vietējās pašvaldības darīt visu, lai novērstu upurus un postījumus.

Guandonas austrumdaļā zemes nogruvums paralizējis satiksmi pa dzelzceļa līniju, kas savieno Honkongu ar pārējo Ķīnu, vēsta ziņu aģentūra "Siņhua". Vairākās vietās iegruvusi Pekinas-Koulunas dzelzceļa klātne un nācies atcelt daudzus vilcienu reisus.

Plūdi aizskalojuši tiltus, autoceļus un vairākas nelielas hidroelektrostacijas.

Tikmēr Ķīnas ziemeļos un arī galvaspilsētā Pekinā šobrīd valda gandrīz 40 grādu karstums.

Ķīnā plūdi ik vasaru prasa simtiem cilvēku upurus un nodara zaudējumus ēkām un tīrumiem daudzu miljonu juaņu apmērā. Šogad plūdu un zemes nogruvumu upuru skaits jau pārsniedzis četrus simtus.

Pirms pāris nedēļām lietusgāžu izraisīti plūdi pārsteidza kādu sākumskolu Ķīnas ziemeļaustrumos, Heilondzjanas provincē, prasot 117 cilvēku dzīvības, un 105 no upuriem bija bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!