ASV piekrīt Polijas plānam nākamā gada sākumā izvest no Irākas lielāko daļu no tās 1700 karavīriem, pirmdien paziņoja Polijas prezidents Aleksandrs Kvasņevskis.
Polija, kas ir viena no Vašingtonas uzticamākajām sabiedrotajām Irākā, vada daudznacionālo stabilizācijas zonu dienvidos no Bagdādes. Polijas komandētajā kontingentā ietilpst arī Latvijas karavīri.

"Pašreizējā rotācija Irākā [ik pēc sešiem mēnešiem] būs pēdējā. Līdz janvāra beigām mēs vēlētos izvest savu karaspēka kontingentu un aizstāt to ar mazākām grupām, kas varētu, piemēram, palīdzēt apmācīt Irākas armiju," sabiedriskajam radio paziņoja Kvasņevskis.

"Mūsu plānu, ka šī maiņa beigs savu misiju janvārī, ir pieņēmuši sabiedrotie, un tas bija galvenais temats aizsardzības ministra Ježija Šmajdziņska sarunās ar ASV aizsardzības ministru Donaldu Ramsfeldu 19.jūlijā," teica Polijas prezidents.

Kvasņevskis sacīja, ka vēlētos precīza karaspēka izvešanas grafika izstrādi atstāt nākamajai valdībai un prezidentam, kas tiks ievēlēti septembrī un oktobrī gaidāmajās vēlēšanās.

Labējā centra opozīcija, kas varētu uzvarēt parlamenta vēlēšanās, atbalstīja Polijas klātbūtni Irākā un apsūdzēja valdošos kreisos, ka viņi sola izvest karaspēku tikai tāpēc, lai iegūtu lielāku atbalstu pirms vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!