Foto: AFP/SCANPIX/LETA

ASV, Francija, Vācija, Lielbritānija un citas valstis nosodījušas Irānas dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai, norādot, ka tas draud vēl vairāk destabilizēt Tuvos Austrumus.

ASV prezidents Džo Baidens solīja dzelžainu atbalstu Izraēlai. Baidens pēc tikšanās ar savu nacionālās drošības komandu platformā "X" paziņoja, ka ASV apņemšanās sargāt Izraēlas drošību pret draudiem no Irānas un tās sabiedrotajiem ir dzelžaina.

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks nosodīja Irānas pārgalvīgo uzbrukumu, kas "draud saasināt spriedzi un destabilizēt reģionu". "Irāna kārtējo reizi ir nodemonstrējusi, ka tā ir apņēmusies sēt haosu savā pagalmā," sacīja Sunaks.

Arī Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels nosodīja Irānas uzbrukumu, nodēvējot to par "bezprecedenta eskalāciju un nopietnu draudu reģionālajai drošībai".

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs pauda nopietnas bažas par situācijas eskalāciju reģionā, uzsverot, ka šāds risks ir ļoti reāls, un aicināja iesaistītās puses "izvairīties no jebkādas rīcības, kas varētu izraisīt nopietnas militāras konfrontācijas vairākās Tuvo Austrumu frontēs".

Arī Ēģiptes Ārlietu ministrija pauda dziļas bažas par karadarbības eskalāciju un aicināja uz "maksimālu savaldību". Ministrija brīdināja par "konflikta reģionālās paplašināšanās risku" un piebilda, ka Ēģipte "uzturēs tiešus kontaktus ar visām konfliktā iesaistītajām pusēm, lai mēģinātu savaldīt situāciju".

Saūda Arābijas Ārlietu ministrija nāca klajā ar paziņojumu, kurā pauda bažas par militāro eskalāciju un aicināja "visas puses ievērot vislielāko atturību un pasargāt reģionu un tā iedzīvotājus no kara briesmām". Ministrija arī mudināja ANO Drošības padomi "uzņemties atbildību par starptautiskā miera un drošības uzturēšanu".

Arī Ķīnas Ārlietu ministrija aicināja uz atturību, raksturojot uzbrukumu kā "Gazas konflikta jaunāko izpausmi" un aicinot īstenot nesen pieņemto ANO Drošības padomes rezolūciju, kurā pieprasīts pārtraukt uguni šajā reģionā. Pekina uzsvēra, ka "konfliktam ir jābeidzas nekavējoties".

"Ķīna aicina starptautisko sabiedrību, jo īpaši ietekmīgās valstis, konstruktīvi iesaistīties reģiona miera un stabilitātes nodrošināšanā," piebilda Pekina.

Francijas ārlietu ministrs Stefāns Sežurnē pavēstīja, ka Irāna, veicot šo uzbrukumu, sasniegusi jaunu līmeni savās destabilizējošajās aktivitātēs un riskē ar militāru eskalāciju. Arī Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka nosodīja uzbrukumu, kas var iegrūst visu reģionu haosā, un aicināja Teherānu un tās sabiedrotos nekavējoties apstāties. Viņa arī apliecināja Berlīnes atbalstu Izraēlai.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo žurnālistiem Otavā sacīja, ka Kanāda viennozīmīgi nosoda Irānas uzbrukumu un atbalsta Izraēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!