Foto: Kadrs no video

Naktī uz svētdienu Tuvie Austrumi piedzīvoja to, kas ilgstoši tika tiek uzskatīts par "pastardienas" scenāriju reģionā – Irāna, kas gadiem piekopusi naidīgu nostāju pret Izraēlu un ir draudējusi to iznīcināt, pirmo reizi veica tiešu raķešu un dronu uzbrukumu savai ienaidniecei. Lai gan ir pāršķirta jauna bīstama lappuse Tuvo Austrumu konfliktā, vērienīgi postījumi un tūlītēja konflikta eskalācija līdz šim nav sekojusi.

Irānas uzbrukums sākās naktī uz 14. aprīli un ilga vairāk nekā piecas stundas. Pavisam pret Izraēlu tika palaisti 170 droni, 30 spārnotās raķetes un 120 ballistiskās raķetes. Tā bija Teherānas atbilde par Izraēlas triecienu pa Irānas vēstniecību Damaskā, kurā 1. aprīlī gāja bojā 16 cilvēki, tostarp divi irāņu ģenerāļi.

Svētdien Teherāna paziņoja, ka atbildes reakcija uz Izraēlas uzbrukumu ir noslēgusies. Irānas armijas komandieris Mohammads Begheri uzsvēra, ka visi "uzbrukuma mērķi ir sasniegti", skaidrojot, ka uzbrukumā šauts pa "izlūkošanas centru" un gaisa spēku bāzi, no kuras Izraēlas F-35 iznīcinātāji pacēlušies pirms 1. aprīļa uzbrukuma Damaskā.

"Abi šie centri tika būtiski iznīcināti," teica Bagheri.

Teherānā Irānas "veiksmīgo triecienu" svinēja demonstrantu pūļi. Irānas valsts televīzija rādīja kadrus ar liesmām, kas plosot Izraēlu pēc šī uzbrukuma. Video, kurā redzams spēcīgs ugunsgrēks aiz šosejas, parādīts vairākas reizes televīzijas tiešā ētera laikā, kur vēstīts par triecienu pa Izraēlu.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

TV skaidroja, ka šie kadri ir liecība tam, kā Irānas droni un raķetes ir veiksmīgi pārvarējuši Izraēlas pretgaisa aizsardzību un iznīcinājuši mērķus. Šos kadrus publicējuši arī vairāki citi Irānas mediji.

Raidsabiedrība BBC gan noskaidrojusi, ka Irānas TV demonstrētie ugunsgrēka kadri nemaz nav uzņemti Izraēlā. Patiesībā video ir divus mēnešus vecs un tajā redzams meža ugunsgrēks pie Čīles pilsētas Vinjadelmaras. Šis video, kurā, starp citu, fonā dzirdama spāniski runājošas sievietes balss, jau februārī publicēts sociālajā medijā "TikTok", skaidro BBC. Sociālajos tīklos kadri sākotnēji kļūdaini identificēti arī kā no ugunsgrēka Teksasā.

Pretgaisa aizsardzību nepārvar

Kamēr Irānas medijos trieciens tiek pasniegts kā veiksmīgs, no ārpuses tas vairāk izskatās pēc izgāšanās. Izraēlas armija paziņoja, ka ir pārtverti 99% palaisto raķešu un dronu. Bojāgājušo uzbrukumā nav, ievainojumus guvusi septiņus gadus veca meitene, bet nebūtiski bojājumi nodarīti tikai aviobāzei Negeva tuksnesī.

To, ka Irānas trieciens nebija veiksmīgs, atzīst arī ASV bāzētā domnīca "Institute For The Study Of War" (ISW). Eksperti norāda, ka no aptuveni 320 gaisa mērķiem nav izdevies notriekt tikai dažas ballistiskās raķetes.

Izraēlai notriekt mērķus palīdzēja arī ASV un citi partneri, turklāt vairums raķešu un dronu notriekti vēl pirms Izraēlas gaisa telpas sasniegšanas.

ISW skaidro, ka Irāna izmantojusi tādu pašu kombinēta uzbrukuma taktiku, kā to Krievija dara Ukrainā. Taču vairāku faktoru dēļ tas bijis daudz mazāk veiksmīgs, nekā tas izdodas Teherānas sabiedrotajai Maskavai.

Pirmkārt, Irānas droniem un raķetēm bija jāmēro vairāk nekā 1000 kilometru liels attālums, šķērsojot Irāku, Sīriju un Jordāniju, kas Izraēlai un sabiedrotajiem deva vairākas stundas, lai identificētu, izsekotu un notriektu mērķus.

Savukārt Krievijas okupanti dronus un raķetes palaiž no Ukrainas okupētajām teritorijām vai Krievijas, dodot Ukrainas pretgaisa aizsardzībai daudz mazāk laika reaģēšanai un rīcībai.

Otrkārt, Izraēlai ir ļoti spēcīga pretgaisa aizsardzības sistēma, kamēr Ukrainas ierobežotās spējas izsīkst un tās jāizdala pa visu garo frontes līniju. Tāpat Ukrainas teritorija ir daudz lielāka par Izraēlu, kas padara teju neiespējami izveidot blīvu aizsardzības kupolu.

Ukrainai arī trūkst spēju veikt gaisa mērķu pārtveršanu no gaisa, kā to dara Izraēla un tās sabiedrotie, atzīmē ISW.

Vēstīts, ka spriedze Tuvajos Austrumos ir ievērojami pieaugusi kopš pērnā gada 7. oktobra, kad Gazas joslu pārvaldošais teroristu grupējums "Hamās" veica asiņainu iebrukumu Izraēlā, nogalinot vairāk nekā 1000 cilvēku un vairākus simtus nolaupot. Izraēlas atbilde bija masīvs iebrukums Gazas joslā – operācija "Hamās" likvidēšanai tur turpinās joprojām.

Faktu pārbaudes materiālu finansē Eiropas Mediju un informācijas fonds, ko pārvalda "Calouste Gulbenkian Foundation". The sole responsibility for any content supported by the European Media and Information Fund lies with the author(s) and it may not necessarily reflect the positions of the EMIF and the Fund Partners, the Calouste Gulbenkian Foundation and the European University Institute.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!