Foto: Kadrs no video

Ukrainas spēki pirmo reizi notriekuši Krievijas bumbvedēju Tu-22M3, piektdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēku komandieris ģenerālleitnats Nikolajs Oļeščuks.

"Pirmo reizi Gaisa spēku zenītraķešu vienība sadarbībā ar Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galveno izlūkošanas pārvaldi (GUR) iznīcinājusi tālas darbības stratēģisko bumbvedēju Tu-22M3," Oļeščuka paziņojumu citē aģentūra UNIAN.

Šī lidmašīna palaiž raķetes H-22, ar kurām Krievija apšauda Ukrainas pilsētas, atzīmē Oļeščuks. Naktī valstī piedzīvots kārtējais dronu un raķešu uzbrukums.

"Šodienas uzbrukuma laikā pirmo reizi iznīcinātas divas tādas raķetes. Ukrainai ir nepieciešami vairāk līdzekļi, vairāk raķešu, lai piefrontes teritorijas labāk aizsargātu pret Krievijas terorismu," tā Oļeščuks.

GUR vēlāk piektdien paskaidroja, ka Tu-22M3 izdevies notriekt aptuveni 300 kilometru attālumā no Ukrainas ar tiem pašiem līdzekļiem, ar kuriem gada sākumā notriekta okupantu radiolokācijas un vadības lidmašīna A-50.

"Pēc trāpījuma bumbvedējs spēja aizlidot līdz Stavropoles rajonam, kur nokrita un avarēja," uzsver GUR.

Vēl viens Krievijas bumbvedējs bijis spiests atgriezties, tā arī nepalaidis raķetes, atzīmē dienestā.

Krievijas Aizsardzības ministrija piektdien paziņojusi par Tu-22M3 avāriju "tehnisku iemeslu dēļ" Stavropoles novadā. Kā apgalvo iestāde, incidents noticis, lidmašīnai atgriežoties bāzē "pēc kaujas uzdevuma izpildīšanas".

Gaisa kuģī atradušies četri apkalpes locekļi, kas katapultējušies. Trīs no tiem evakuēti, bet viens vēl tiek meklēts, ziņo raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Aizvadītajā naktī okupanti ar raķetēm apšaudīja Ukrainu, tostarp Dņipropetrovskas apgabalā bojāta piecstāvu dzīvojamā māja. Pavisam naktī okupanti raidījuši 22 dažāda veida raķetes un 14 trieciendronus.

No stratēģiskajiem bumbvedējiem Tu-22M3 virs Azova un Melnās jūras palaistas sešas spārnotās raķetes H-22, liecina Ukrainas dati.

Oļeščuks skaidro, ka pavisam Ukrainas spēki naktī iznīcinājuši 29 gaisa mērķus, tostarp jau pieminētās divas no H-22 raķetēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!