Foto: Imago/Scanpix/LETA

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji šomēnes nenovēros Lietuvas prezidenta vēlēšanas, jo Lietuva iebilst pret Krievijas un Baltkrievijas novērotāju klātbūtni.

Ziņu portāls "Delfi.lt" trešdien vēsta, ka EDSO 23. aprīlī paziņoja, ka nesūtīs novērotājus uz prezidenta vēlēšanām Lietuvā. Organizācija norādīja, ka tās paspārnē esošā Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja (ODIHR) uzaicinājumam bija nosacījums, ka atsevišķu EDSO dalībvalstu pārstāvjiem iebraukšana Lietuvā varētu tikt liegta.

Lietuvas Ārlietu ministrijā apstiprināja, ka ir ODIHR un EDSO valstis ir uzaicinātas novērot vēlēšanas Lietuvā, tomēr Krievijas un Baltkrievijas pārstāvji nav gaidīti, jo Lietuva Krieviju ir atzinusi par agresorvalsti un Baltkrievija ir tās sabiedrotā karā pret Ukrainu.

"Krievijas mēģinājumi iejaukties Lietuvā notiekošajos procesos, kā arī vēlēšanās, tās agresīvie informācijas uzbrukumi ar mērķi sēt bailes un paniku, traucēt valsts iestāžu darbību, radīt neuzticību valsts lēmumiem un pastiprināt Baltkrievijas izlūkdienestu aktivitātes pret Lietuvu rada draudus mūsu valsts nacionālajai drošībai," vēstulē "Delfi.lt" informēja Ārlietu ministrija.

Ārlietu ministrija arī stingri nosodīja Krievijas mēģinājumus organizēt tā sauktās vēlēšanas okupētajās Ukrainas un Gruzijas teritorijās, kā arī Moldovas Piedņestrā. Ārlietu ministrija uzskata, ka Kremlim un Lukašenko režīmam trūkst demokrātiskas leģitimitātes.

Tāpēc Ārlietu ministrija pauda pārliecību, ka Krievijas un Baltkrievijas pārstāvju uzaicināšana novērot vēlēšanas Lietuvā būtu "demokrātijas izsmiekls".

Ministrija paziņoja, ka Lietuvai nav nodoma leģitimizēt agresīvas diktatūras un ļaut tām iejaukties demokrātisku valstu iekšējās lietās vai tās vērtēt.

Turklāt Ārlietu ministrija mudināja EDSO apsvērt to valstu dalību organizācijā, kuras rupji pārkāpj starptautiskās tiesības, grauj cilvēktiesības un īsteno agresiju pret Ukrainu.

Lietuvas prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notiks svētdien. Iepriekšējā balsošana vēlēšanās jau ir sākusies, un aktivitāte tajā ir par pusi lielāka nekā iepriekšējās vēlēšanās 2019. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!