Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Indijas ziemeļos un centrālajā daļā karstuma viļņa laikā vietām gaisa temperatūra pārsniegusi 50 Celsija grādu robežu, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC. Taču, kā vēlāk precizēja vairāki mediji, šis temperatūras mērījums varētu būt bijis kļūdains.

Pēc sākotnējās informācijas svelmes laikā šonedēļ vairāk nekā 37 Indijas pilsētās jau fiksēta par 45 Celsija grādiem augstāka gaisa temperatūra. Otrdien galvaspilsētā Deli karstums sasniedza rekordaugstus 49,9 grādus, bet trešdien rekorda atkal pārspēts, svelmei sasniedzot 52,3 grādus.

Karstums, kas pārsniedzis 50 Celsija grādu robežu, fiksēts arī Radžāstānas štata pilsētā Čūrū un Harjānas štata Sirsā.

Indijā vasaras, kas ilgst no marta līdz septembrim, parasti ir karstas un mitras. Taču meteorologi prognozē, ka šogad karstuma viļņi varētu būt garāki un spēcīgāki.

Maijā Rādžastānas un Gudžarātas štatos jau piedzīvoti deviņas līdz 12 dienas ilgi karstuma viļņi, kad gaisa temperatūra turējās 45 līdz 50 Celsija grādu robežās.

Indijas Meteoroloģiskais dienests paredz, ka jūnijā gaisa temperatūra būs virs normas, bet valsts ziemeļrietumos gaidāmi četru līdz sešu dienu ilgi karstuma viļņi ierastās trīs dienu ilgās svelmes vietā.

Papildināts 30.05.2024: Indijā, visticamāk, nebija +52 grādu karstums; pārbaudīs sensorus.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!