Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izraēlas armijas pārstāvis Daniels Hagari komentējis, ka teroristu grupējumam "Hamās" nevar likt "pazust". Izteikumi pastiprinājuši jau iepriekš izskanējušās šaubas par to, vai valdības kara mērķis ir sasniedzams un izpelnījušies asu atbildi no premjerministra Benjamina Netanjahu, ziņo medijs CNN.

"Ideja, ka "Hamās" ir iespējams iznīcināt, likt "Hamās" pazust, tā ir smilšu mešana sabiedrības acīs," intervijā Izraēlas televīzijā šonedēļ sacīja Hagari.

Hagari komentāri izraisīja īsu un skaidru atbildi no Netanjahu biroja, ka Izraēlas drošības kabinets "ir definējis "Hamās" militāro un pārvaldes spēju iznīcināšanu" kā vienu no tās ofensīvas mērķiem Gazas joslā. "IDF [Izraēlas Aizsardzības spēki], protams, ir apņēmušies to īstenot," norādīts paziņojumā.

Īsi pēc Hagari komentāriem IDF nāca klajā ar paziņojumu, apstiprinot, ka tie ir apņēmušies sasniegt valdības izvirzītos kara mērķus. Armijas paziņojumā precizēts, ka Hagari runāja par "Hamās" kā ideoloģiju un ideju.

Kādā citā intervijā ar Izraēlas televīzijas kanālu "Kan 11" Hagari norādījis: "Stāstīt sabiedrībai, ka Gazā nebūs terora, militārpersonu, raķešu un bruņotu personu, ir meli. Gazā būs terors. "Hamās" ir ideoloģija, ka dziļi iesakņojusies Gazas iedzīvotāju sirdīs. Lai aizstātu tos, kas nodarbojas ar valsts pakalpojumiem un izdala vai zog pārtiku, ir jāizveido kaut kas cits. Tas ir politisko spēku lēmums, ko armija īstenos."

CNN norāda, ka, neskatoties uz IDF mēģinājumiem mīkstināt Hagari izteikumus, starp Izraēlas valdību un tās armiju padziļinoties plaisas. Netanjahu tiek pakļauts aizvien lielākam spiedienam gan no savas valdības locekļu puses, gan Izraēlas sabiedrotajiem, tostarp ASV, par nepieciešamību izstrādāt stratēģiju Gazas pēckara pārvaldībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!