Tukšajās Gazas sektora ebreju apmetnēs notiek plaša izlaupīšana, ko veic apmetnēs savu mantu savākšanai ielaistie bijušie kolonisti, ziņo Izraēlas laikraksts "Haaretz".

Marodieri izlaupa pamestās mājas, municipālo padomju, sabiedrisko aģentūru un bezpeļņas organizāciju ēkas, turklāt karavīri nekādi netraucē marodieriem, teikts reģionālās padomes likvidatora policijā iesniegtajā sūdzībā.

Nolaupīti neskaitāmi datori, atkritumu tvertnes, veselas karavānas un pat apgaismes stabi, norāda advokāts Šahars Benami.

Līdzīgas sūdzības iesniegusi Gazas Reliģiskā padome un trīs evakuēto Rietumkrasta apmetņu - Nisanitas, Nevedekalimas un Kadimas - vietējās amatpersonas.

Nevedekalimas administrācija zaudējusi veselu datorklasi, kur pazuduši 30 datori, gaisa kondicionieri un pat atkritumu tvertnes.

Evakuētajās apmetnēs ir palikusi Izraēlas armija, kuras uzdevums ir nojaukt ēkas un novērst izlaupīšanu. Taču realitātē tik daudziem civiliedzīvotājiem ir atļauts atgriezties apmetnēs savākt savas mantas pirms māju nojaukšanas, ka marodieri viegli iekļūst apmetnēs, izliekoties par brīvprātīgajiem šo darbu veikšanai.

Kāda persona, kas iesaistījušies apmetņu organizētā izlaupīšanā, laikrakstam "Haaretz" pavēstīja, ka "visas elektroniskās aparatūras jau ir prom, viss ir likvidēts. Vai nu to iznīcināja traktori, vai mēs savācām. Visu, kas bija vērtīgs, mēs jau esam pārdevuši, vai nu līgumstrādniekiem, vai arī ieradās vietējās padomes un to savāca. Nekas ņemams vairs nav palicis. Atlikušais ir atkritumi".

Jautāts, vai ir iespējams iegādāties kādu no reģionālās padomes datoriem, viņš sacīja: "Datori ir noliktavās. To laiks pienāks. Vispirms mēs pabeigsim evakuēšanu, tad pārdosim datorus".

Benami mudināja armiju būt rūpīgākai, izsniedzot iebraukšanas atļaujas brīvprātīgajiem un pārbaudot automašīnas, kas dodas prom no evakuētajām apmetnēm.

"Kā tas var būt iespējams, ka Gazas sektorā iebraukt ir aizliegts, bet ikviens ierodas un savāc elektropreces?" viņš jautāja.

Tiek uzskatīts, ka daļu no lielajiem priekšmetiem, kā atkritumu tvertnes un apgaismes stabus, ir nozagušas citas municipalitātes no Izraēlas, pamatojot šādu rīcību ar argumentu, ka evakuētajiem kolonistiem šie priekšmeti vairs nav vajadzīgi un tos nevajadzētu atstāt palestīniešiem.

Taču likvidatori bija paredzējuši šādus priekšmetus pārdot, lai segtu izformēto ebreju apmetņu municipalitāšu parādus.

Aizdomās par noteiktu priekšmetu, ieskaitot bērnudārzu aprīkojumu, nozagšanu tiek turētas arī Izraēlas valdības ministrijas, raksta "Haaretz".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!