Turcijas valdība ir piekritusi ES izvirzītajiem noteikumiem, kas nozīmē, ka drīzumā tomēr sāksies Turcijas iestāšanās sarunas ES, kas pirmdien jau gandrīz bija nonākušas strupceļā, informē ārvalstu prese.
Turcijas ārlietu ministrs Abdulla Guls atzīmēja, ka Ankara ir apstiprinājusi dokumentu, un paziņoja, ka dodas uz Luksemburgu, lai sāktu sarunas, raksta BBC .

Šis notikumu pavērsiens pieredzēts pēc 24 stundas ilgušām spraigām pārrunām starp ES dalībvalstu pārstāvjiem.

Dalībvalstis panāca vienošanos pēc tam, kad Austrija atkāpās no savas prasības piedāvāt Turcijai dalību ar dažādiem ierobežojošiem noteikumiem, uz ko Turcija atbildēja, ka tā nepieņems nevienu citu piedāvājumu, kā tikai par pilnu dalību ES.

Jaunā vienošanās tika nosūtīta izskatīšanai Turcijas valdībai pirmdienas pievakarē.

Sākotnēji bija paredzēts, ka iestāšanās sarunas sāksies jau pirmdien, taču ministri līdz šim laikam tā arī nespēja rast kopīgu valodu, tāpēc sarunu uzsākšanas svinīgā ceremonija tika pārcelta uz vēlāku laiku.

Tagad iestāšanās sarunu mandāts ir jāapstiprina visām dalībvalstīm, un tad sarunas par Turcijas iestāšanos ES varēs sākties.

Eiropā valda plašas nesaskaņas jautājumā par Turcijas uzņemšanu, jo skeptiski noskaņotie ir pārliecināti, ka šī nabadzīgā valsts ar lielo iedzīvotāju skaitu un valdošo reliģiju islamu nespēs iekļauties pašreizējā ES sabiedrībā.

Tiek plānots, ka sarunas ar Turciju varētu ilgt aptuveni desmit gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!