Indonēzija pabeigusi armijas izvešanu no Ačehas provinces, paziņoja Ačehas miera procesa novērošanas misijas pārstāve Feja Belnisa.
Pēdējie Indonēzijas 3353 karavīri provincē ir sakāpuši karakuģos un transporta lidmašīnā C-130, un ceturtdien tie dosies prom.

Pēc postošā cunami Indonēzija augustā Helsinkos parakstīja miera līgumu ar nemiernieku "Brīvās Ačehas kustīby" (GAM), izbeidzot gandrīz 30 gadus ilgo konfliktu.

Saskaņā ar miera līgumu nemierniekiem līdz šā gada beigām četrās atbruņošanās kārtās jānodod 840 bruņojuma vienības, kuras paredzēts iznīcināt. Indonēzija, kas līdz pamiera noslēgšanai bija izvietojusi Ačehā vairāk nekā 30 000 karavīru un 15 000 policistu, drīkstēs paturēt 14 700 karavīrus un 9100 policistus, kas visi būs vietējie iedzīvotāji.

Ačehas konfliktā, kas bijis viens no visilgākajiem konfliktiem Āzijā, dzīvību zaudējuši aptuveni 15 000 cilvēku, lielākoties civiliedzīvotāji. Iepriekšējais miera līgums beidzās ar neveiksmi, jo puses to interpretēja atšķirīgi.

Viens no galvenajiem iemesliem, kas pamudināja valdību un nemierniekus atgriezties pie sarunām, bija pagājušā gada 26.decembra zemestrīce un tās izraisītais postošais cunami, kurā Ačehā vien gāja bojā vai pazuda bez vēsts 170 000 cilvēku, bet pusmiljons iedzīvotāju palika bez pajumtes.

Pēc dabas katastrofas abas puses piekāpās savās prasībās - GAM atteicās no prasības pēc provinces neatkarības, bet Indonēzijas valdība piekrita garantēt bijušajiem kaujiniekiem amnestiju un ļaut viņiem darboties vietējā politiskajā partijā.

Novērotāji cer, ka miera līgums sekmēs provinces atjaunošanu. Tas arī varētu palielināt investoru interesi par šo reģionu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!