Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips uzskata, ka robežlīgumam ar Krieviju nav nepieciešams pievienot parlamenta pieņemto preambulu, jo tā nemaina līguma nozīmi, ziņo Igaunijas mediji.
Ansips ceturtdien televīzijai "Pirmais Baltijas kanāls" sniegtajā intervijā piekrita Eiropas Parlamenta deputāta Tomasa Hendrika Ilvesa viedoklim, ka līgumam pievienotā preambula nav nepieciešama.

Ansips uzsvēra, ka viņa Reformu partija, Tautas savienība, Centra partija un Sociāldemokrātu partija ir pret preambulas pievienošanu līgumam, kamēr "Res Publica" un Tēvzemes savienība pieprasa dokumenta pievienošanu.

Igaunija parakstīja robežlīgumus ar Krieviju 18.maijā. Igaunijas parlaments uzskatīja par nepieciešamu robežlīgumam pievienot preambulu ar atsauksmi uz Igaunijas Augstākās tiesas 1991.gada 20.augusta lēmumu "Par Igaunijas neatkarību" un 1992.gada 7.oktobra Augstākās tiesas deklarāciju. Deklarācijā, tāpat kā preambulas pirmajā teikumā, ir atsauce uz juridisku pēctecību ar 1918.gada 24.februārī pasludināto Igaunijas Republiku, norāde uz tās kļūšanu par padomju agresijas upuri 1940.gadā un nelikumīgu valsts iekļaušanu Padomju Savienībā.

Igaunijas parlaments robežlīgumu un preambulu ratificēja 20.jūnijā, vēlāk Krievija savus parakstus no robežlīguma atsauca. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs toreiz sacīja, ka preambula norāda uz Igaunijas plāniem izvirzīt Krievijai teritoriālas un citas pretenzijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!