Turcija negatavojas piekāpties Kipras jautājumā un iestājas pret šī jautājuma saistīšanu ar iestāšanās procesu Eiropas Savienībā, informē ārvalstu prese.
Par to ceturtdien savas uzstāšanās laikā paziņoja Turcijas premjerministrs Tajips Erdogans. Viņš teica runu Ziemeļkiprā, pasākumā, kas bija veltīts 32.gadadienai kopš Turcijas spēku ierašanās salā, raksta "Ria Novosti".

"Kipras problēmas visaptverošam risinājumam mēs iesakām atcelt visus ierobežojumus. Nepieciešams atcelt negodīgos embargo, kas piemēroti Turku Ziemeļkipras Republikai," teica Erdogans. "Turcija vienmēr ir bijusi un būs blakus Kiprai."

Saskaņā ar Turcijas premjera teikto, Kirpras jautājumu vajadzētu risināt ANO struktūru ietvaros. "Tas ir jautājums, kas jārisina ANO, nevis ES pārstāvjiem".

Turcijas valdība iepriekš jau vairākkārt uzsvērusi, ka neatvērs savas ostas Kiprā līdz starptautiskās izolācijas pārtraukšanai, kā arī neuzņemsies atbildību par šī jautājuma apspriešanas iespējamu pārtraukšanu.

Eiropas Savienības pārstāvji brīdina, ka sarunas par Turcijas iestāšanos ES var kļūt apdraudētas, ja Ankara Kipras ietvaros nepaplašinās muitas likuma papildus protokolu, ko tā parakstīja pagājušā gada jūlijā. Tas paredz, ka Turcija līdz 2006.gada beigām atvērs Kipras Republikai savas ostas.

Ankara uzskata, ka lielākais pamudinājums sarunu atsākšanai varētu būt Kipras situācijas darbības plāns, ar kuru tā iepazīstināja šī gada janvārī. Tas sastāv no desmit punktiem un paredz sarunu atsākšanu pēc ANO ģenerālsekretāra ierosmes un tā pārraudzībā, Turcijas ostu atvēršanu apmaiņā pret Ziemeļkipras starptautiskās izolācijas pārtraukšanu, kā arī sarunas, kurās piedalās pārstāvji no Turcijas, Grieķijas, Kipras Republikas un Turku Ziemeļkipras Republikas. Ankara arī uzskata, ka ANO Drošības Padomē varētu tikt izskatīts jautājums par pastāvīgās novērošanas mehānisma izveidi, kas palīdzētu kontrolēt procesa norisi.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!