Venecuēlā nākamo piecu gadu laikā plāno vairāk nekā trīs reizes - līdz 500 000 barelu dienā - palielināt naftas eksportu uz Ķīnu, trešdien paziņoja Venecuēlas prezidents Ugo Čavess.
Savukārt desmit gadu laikā Venecuēlas naftas eksports uz Ķīnu varētu palielināties līdz miljonam barelu dienā.

"Kopumā ņemot, naftas ieguves apjoms Venecuēlā tiks palielināts tādā veidā, ka mēs uz Ķīnu būsim spējīgi eksportēt pusmiljonu barelu naftas dienā, savukārt pēc divām desmitgadēm naftas eksports uz Ķīnu varētu sasniegt jau divus miljonus barelu dienā," paziņoja Čavess.

Šobrīd Venecuēla uz Ķīnu eksportē apmēram 150 000 barelu naftas dienā.

Savukārt Venecuēlas naftas eksports uz ASV šobrīd veido 1,5 miljonus barelu naftas dienā. Čavess jau vairākas reizes ir paudis viedokli, ka Venecuēlai būtu jāmazina atkarība no naftas piegādēm ASV un jāpadara Ķīna par vienu no lielākajiem Venecuēlas naftas eksporta tirgiem.

Čavess arī paziņoja, ka ceturtdien Venecuēla ar Ķīnas naftas kompānijām "China National Petroleum Corp." un "China Petroleum and Chemical Corp." (Sinopec) parakstīs sadarbības līgumu par kopīgu Venecuēlas naftas atradņu apguvi Orinoko baseinā.

Plānots, ka Venecuēla un Ķīna varētu arī parakstīt līgumu par 18 tankkuģu uzbūvēšanu. Ar šiem tankkuģiem Venecuēlas nafta nākotnē varētu tikt piegādāta Ķīnai. Plānots, ka Ķīna varētu palīdzēt Venecuēlai palielināt naftas ieguves apjomu.

Šā mēneša sākumā Čavess paziņoja, ka Venecuēla plāno līdz 2012.gadam palielināt naftas ieguves apjomu līdz 5,8 miljoniem barelu dienā.

Venecuēla ir piektā lielākā naftas eksportētājvalsts pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!