Dānijas valsts varētu pārdot sev piederošos 14,3% Skandināvijas aviokompānijas "Scandinavian Airlines Systems" (SAS) un tas varētu notikt gadījumā, ja Zviedrija izvēlētos pārdot sev piederošās aviokompānijas akcijas, teikts ceturtdien izplatītajā Dānijas valdības paziņojumā.
Zviedrijas opozīcijas pārstāvji ir pauduši viedokli, ka, gadījumā, ja opozīcija uzvar 17.septembrī notiekošajās vēlēšanās, Zviedrija varētu pārdot sev piederošās akcijas vairākās kompānijās, arī aviokompānijā SAS.

50% aviokompānijas akciju pieder trijām Skandināvijas valstīm: Dānijai un Norvēģijai pieder pa 14,3% SAS akciju, bet Zviedrijai - 21,4%. Savukārt atlikušie 50% SAS akciju tiek kotēti Oslo un Stokholmas biržās.

"Ja jaunā Zviedrijas valdība vienosies ar Norvēģiju par akciju pārdošanu, es aktīvi iestāšos par to, lai arī Dānijai piederošās [SAS] akcijas tiktu pārdotas. Dānijai šobrīd nav ievērojama interese SAS akciju daļas paturēšanā savā īpašumā," biznesa laikrakstam "Boersen" norādīja Dānijas finanšu ministrs Tors Pēdersens.

Laikraksta "Boersen" rīcībā esošā informācija liecina, ka Dānija un Norvēģija SAS savā īpašumā ir saglabājušas vienīgi tādēļ, lai tās neiegādātos Zviedrija.

Savukārt Norvēģijas laikraksts "Norway Post" ziņo, ka Norvēģija neplāno pārdot sev piederošās SAS akcijas.

Dānijai piederošo SAS akciju pašreizējā tirgus vērtība veido aptuveni 1,5 miljardus kronu (141,3 miljonus latu).

Kā ziņots, SAS pieder 47,2% Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akciju. Pārējie 52,6% "airBaltic" akciju ir Latvijas valsts īpašumā.

Skandināvijas aviokompānijas SAS tīrā peļņa otrajā ceturksnī palielinājusies par 10,8% līdz 553 miljoniem Zviedrijas kronu (42,2 miljoniem latu), salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu.

Savukārt SAS apgrozījums otrajā ceturksnī palielinājās par 11,8% līdz 17,9 miljardiem kronu (1,4 miljardiem latu).

SAS otrajā ceturksnī pārvadāja 10,3 miljonus pasažieru, un tas ir par 6% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā laika periodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!