ASV tiesa piektdien bijušajam Ukrainas premjeram Pavelam Lazarenko piesprieda deviņu gadu cietumsodu par naudas atmazgāšanu, krāpšanos un zagta īpašuma pārvadāšanu starp štatiem.
Lazarenko, kurš bija Ukrainas premjers no 1996. līdz 1997.gadam, apsūdzēts miljoniem dolāru izkrāpšanā no savas valsts un 114 miljonu dolāru (62,7 miljonu latu) atmazgāšanā caur ASV bankām.

Lazarenko ir aizmuguriski notiesāts par naudas atmazgāšanu Šveicē un Ukrainā, apsūdzēts slepkavībās. Viņš kopš 1999.gada atrodas cietumā ASV.

Sanfrancisko zvērināto tiesa 2004.gada 3.jūlijā atzina Lazarenko par vainīgu 29 apsūdzības punktos, taču tiesnesis vēlāk šo lēmumu pārskatīja un samazināja apsūdzību skaitu līdz 14 punktiem.

Lazarenko savu ģimeni uz Sanfrancisko pārcēla deviņdesmitajos gados, kad atradās premjera amatā. Viņš tika arestēts, ierodoties ASV 1999.gadā.

Prokurore Marta Bērša raksturoja Lazarenko kā cilvēku, kurš izmantojis savu politisko varu, lai izspiestu no cilvēkiem naudu, veicinātu sava biznesa uzplaukumu un uzkrātu lielu bagātību haotiskajos pārejas gados pēc PSRS sabrukuma.

Lazarenko piespriesta arī 10 miljonu ASV dolāru (5,5 miljonu latu) soda nauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!