Bosnijas tiesa piektdien piesprieda bijušajam serbu karavīram 20 gadu cietumsodu, atzīstot viņu par vainīgu musulmaņu civiliedzīvotāju slepkavībā, izvarošanā un spīdzināšanā no 1992. līdz 1995.gadam.
Bosnijas un Hercegovinas tiesas kara noziegumu palāta atzina Draganu Damjanoviču par vainīgu noziegumos pret cilvēci, kas pastrādāti 1992. un 1993.gadā Sarajevas priekšpilsētā Vogoščā.

Pirms sava kādreizējā skolotāja nonāvēšanas Damjanovičs "viņa pierē ar durkli iegravēja krustu", teikts tiesneša Hilmo Vuciniča pasludinātajā spriedumā.

45 gadus vecais Damjanovičs, kuru pirms gada arestēja Bijeļinā valsts ziemeļaustrumos, Vogoščā, arī uzbrucis musulmaņu pārim un izvarojis tā sieviešu kārtas pārstāvi.

Damjanovičs spīdzinājis vairākus Bosnijas serbu armijas vadītajā cietumā ieslodzītos musulmaņus. Iepriekš tiesa viņu pierādījumu trūkuma dēļ attaisnoja apsūdzībās par deviņu civiliedzīvotāju noslepkavošanu.

1992.gada vidū serbu spēki ieņēma lielu Bosnijas reģionu, ieskaitot Sarajevas piepilsētas, etniskās tīrīšanas laikā daudzus galvenokārt musulmaņu ticības iedzīvotājus nogalinot vai padzenot no mājām.

Pagājušā gada martā izveidotā kara noziegumu palāta saņēmusi vairākas izskatāmās lietas, ko tai pārsūtījis ANO Starptautiskais kriminālnoziegumu tribunāls bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) Hāgā.

Tajā pašā laikā palāta veic arī pastāvīgu izmeklēšanu, un līdz šim kara noziegumos apsūdzības izvirzītas 29 cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!