Turkmenistānas jaunais prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs piektdien sāka pildīt kopš viņa diktatoriskā priekšteča nāves dotos reformu solījumus, arī uzlabot izglītības sistēmu.
Valsts televīzija ziņo, ka Berdimuhamedovs ceturtdien, dienu pēc savas inaugurācijas, parakstījis dekrētu, ar kuru tiek atjaunots obligātās izglītības papildu gads, kas tika likvidēts pirmā prezidenta Saparmurata Nijazova laikā.

Piektdien tiks atvērta interneta kafejnīca, un tas notiks pirmo reizi kopš Nijazova rīkojuma slēgt šādas kafejnīcas. Tas ir vēl viens pasākums, kas patiks rietumvalstīm, kuras mudina jauno līderi atteikties no Turkmenistānas pašnoteiktās izolācijas.

Piektdien ASV valsts sekretāres vietnieks Ričards Baučers paredzējis apmeklēt Turkmenabatas pilsētu pie Uzbekistānas robežas. Ar šo vizīti viņš it kā pastiprinās ASV aicinājumus Turkmenistānai atvērties ārpasaulei.

Savas 15 gadu ilgās valdīšanas laikā Nijazovs lielākoties izolēja savu valsti ar tās pieciem miljoniem iedzīvotāju, paļaujoties uz dabasgāzes eksportu uz Krieviju un Irānu, lai piepildītu valsts kasi un iedibinātu sīki izstrādātu personības kultu ap sevi un saviem mirušajiem vecākiem.

Berdimuhamedovs tika pasludināts par uzvarētāju svētdien vēlēšanās, kuras, kā uzskata Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), nevar raksturot kā īstas vēlēšanas, neraugoties uz dažiem uzlabojumiem.

Izglītības dekrēts seko plašajam sašutuma vilnim pēc Nijazova rīkojuma samazināt pamatizglītības ilgumu. Šī politika liedza turkmēņu vecākiem nosūtīt savus bērnus uz Krievijas universitātēm, kas viņiem bija vislabākā un pieejamākā iespēja.

Dekrētā jaunais desmit gadu mācību laiks raksturots kā "izglītības pamats, kas dos iespēju Turkmenistānas pilsoņiem iegūt dziļas zināšanas".

"Mūsu mērķis ir ne vien saglabāt neatkarības laikā iegūtos rezultātus, bet arī nostiprināt valsts politiku un īstenot to valsts un tautas uzplaukuma interesēs," Berdimuhamedovs paziņoja ķīniešu žurnālistiem un piebilda, ka vairākas interneta kafejnīcas tiks atvērtas arī citos valsts reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!